Поховання масове, за черепами та кістками нарахували більше трьох десятків людей. Їх було поховано за християнським обрядом - із заходу на схід, до того ж - перед Царськими воротами. Кому належать останки, поховані з такими почестями?

Масове поховання розкопали у Свято-Воскресенській церкві в Острозі. На кістки натрапили будівельники, коли на початку тижня взялися ремонтувати підлогу.

Здивовані й налякані знахідкою будівельники покликали старосту церкви. Під її наглядом продовжили копати. Поки не дістали три десятка черепів й гірку кісток.

Усі ці рештки — замордовані монахи чи віряни, — припускає місцевий історик. До такого висновку дійшов через дірки у черепах. Каже: ймовірно, поховані загинули під час нападу татар.

Убитих чотири сторіччя тому людей, ймовірно перепоховали перед Царськими вратами у новій Свято-Воскресенській церкві на початку минулого сторіччя. До цієї церкви останки перенесли з іншого старішого храму, що був поряд. Поховали їх у особливому місці — амвон. Із нього священики проголошують молитви й причащають прихожан.

Порадившись із Владикою, черепи й кістки вирішили перепоховати. Захоронення буде у тому ж місці, але доступне і вірянам, і дослідникам.