Під типами волосся прийнято мати на увазі сухе, нормальне, жирне і змішане волосся; м'яке і жорстке; товсте і тонке; а також здорове або виснажене волосся.

Для грамотного й ефективного догляду за волоссям важливо правильно визначити свій тип волосся, оскільки інакше є ризик погіршити його стан. Детальніше про товсте і тонке волосся див. на сторіночці “Анатомія волосся”. Жирність волосся відповідає типу шкіри: на жирній шкірі росте жирне волосся, на сухій – сухе. Нормальна шкіра помірно жирна, не суха, не лущиться, не має крупних пор і вугрів (комедонів). Жирна шкіра покрита товщим шаром шкірного сала і має специфічний жирний блиск. Для такої шкіри характерні розширені пори. Суха шкіра нерідко лущиться, обвітрюється, запалюється. Проте дуже часто доводиться мати справу зі змішаним типом шкіри (до змішаного типу волосся відношення не має).

Жирність волосся залежить від активності сальних залоз, яка, у свою чергу, є суто індивідуальною і закладається генетично. У визначеному, невеликому ступені, кількість шкірного сала, що виробляється, залежить від типу живлення і кількості споживаних з їжею вуглеводів (у першу чергу) і жирів.

Жирне волосся має характерний тьмяний блиск, через невеликий час після миття злипається і починається здаватися брудним, неохайним. Жирне волосся часто поєднується з жирною лупою.

Нормальне волосся добре відбиває світло, переливається на сонці. Якщо ці якості зберігаються протягом декількох днів після миття голови, то ваше волосся відноситься до нормального типу. Цей тип волосся також відрізняється еластичністю; воно майже не січеться і легко розчісується незалежно від того, сухе воно або вологе.

Сухе волосся погано відображає світло, унаслідок чого воно виглядає тьмяним, таким, що не має глянцю. Воно легко рветься, плутається, важко розчісується, січеться на кінцях. Досить часто йому супутня суха дрібна лупа. Нерідко сухе волосся – це результат неправильного догляду, а не наслідок зниженої активності сальних залоз. Волосся змішаного типу, це, як правило, довге волосся, жирне біля коріння і сухе на кінцях унаслідок того, що воно недостатньо змащується жиром по всій довжині. Кінці волосся цього типу, не одержуючи необхідного змащення, часто січуться.

Чим відрізняється виснажене волосся? Як правило, це жорстке волосся, що втратило свої блиск і слухняність. Якщо такі зміни відбулися швидко і різко, то це серйозний привід для занепокоєння. Не можна також забувати, що деякі зміни волосся відбуваються поступово і своєчасно відмітити їх можна тільки під мікроскопом.

Види і форма волосся

Розрізняють три види волосся - пушкове, щетинисте й довге. Крім того, існує ряд перехідних видів волосся, властивого людині в різні періоди її розвитку.

Пушкове волосся покриває шкіру рук, ніг і тулуба. Пушкове волосся м'яке, коротке (близько 1,5 мм в довжину), не пігментується і не має мозкової речовини. Це перше волосся, яке з'являється на тілі плода у внутрішньоутробному розвитку; ще воно називається "первинним". Незадовго до народження це волосся частково замінюється на те, що пігментується. У перші роки після народження цей вид волосся на волосистій частині голови перетвориться на так зване проміжне волосся, яке, у свою чергу, в період статевого дозрівання, замінюється на термінальне. Колір проміжного і термінального волосся часто не співпадає; крім того, термінальне волосся помітно щільніше.

Щетинисте волосся – це брови, вії і те, яке ростуть в ніздрях. Воно достатньо жорстке, пігментується, але не довге. До старості це волосся починає у великій кількості рости на обличчі, переважно у чоловіків.

Довге волосся росте на голові, підборідді, грудях, пахвових западинах і на зовнішніх статевих органах.

Волосся на волосистій частині голови зазнає декілька етапів розвитку: помітний їх ріст починається у 2-3-річному віці, а в період статевого дозрівання воно набуває остаточного свого вигляду. У цей же період дещо видозмінюється волосся на лобку і в пахвах – вони стають товщими й кучерявішими. У звичайних випадках розподіл волосся на тілі диктується підлогою, віком, національною приналежністю.

Форма волосини залежить від форми і просторового розташування фолікули, від композиції кератину волосяного стрижня, від расової приналежності і, врешті-решт, від індивідуальних особливостей. Узагальнюючи, можна сказати, що форма волосини залежить від форми кореня.

Розрізняють три різновиди форми волосся: гладке або пряме (1-3), хвилясте (4-6) і кучеряве (7-9) – що частіше зустрічається в осіб негроїдної раси. У свою чергу, гладке волосся підрозділяється на: плоскохвилясте; туге, гладке, хвилясте: широкохвилясте, вузькохвилясте, локонове; кучеряве: що завивається, слабокучеряве, сильнокучеряве, слабоспіральне, сильноспіральне. На розрізі гладка волосина утворює коло, хвиляста – овал, кучерява – сплюснутий овал.

arduino