Високе звання від кризи не рятує. Два рівненських академічних театри — музично-драматичний і ляльковий — можуть втратити половину фінасування на рік. Надто дорого вони обходяться бюджету Рівненщини, вважають обласні депутати. Чи принесуть обранці слуг Мельпомени в жертву Золотому Тельцю — з'ясовувала Світлана Сирота.

Депутати обласної ради театр люблять. Але не на десять мільйонів гривень. А саме стільки було передбачено проектом обласного бюджету-2009 на два рівненських театри - музично-драматичний і ляльковий. Обидві обителі муз разом із високим званням "академічний" отримали право й на збільшення фінансування удвічі. У результаті на їхню частку припало 40 відсотків усіх грошей на обласну культуру. Та музика недовго грала...

Після короткого обговорення комісія вирішує театральний бюджет переполовинити, а зекономлені 5 мільйонів гривень перевести до резервного фонду і дослідити питання ефективності роботи театрів. Визнають ефективною - грошей докинуть. Начальник обласного управління культури таким формулюванням обурений.

Дискусія про те, що важливіше для області - мистецтво чи гроші - завершилася нічиєю. Фінансування обох театрів найімовірніше таки уріжуть. Але не наполовину. Спочатку порахують обов'язкові виплати - їх і збережуть. Решту грошей театрам пропонують заробляти самостійно.