Фото: ілюстративне
Цього дня святкують День святого Валентина або Свято Закоханих. Свято виникло дуже давно і бере свій початок від язичницької події, яка носила назву Луперкалія. Щороку пари всього світу дарують один одному 14 лютого “валентинки” – особливі листівки з освідченням у коханні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

Щороку 14 лютого святкують V-Day - день руху за пропаганду припинення насильства по відношенню до жінок і дівчаток, розпочате Ів Енслер, День військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил України, День донора, День колеса огляду, Міжнародний день дарування книг, Міжнародний день поінформованості про пороки серця, Національний день обізнаності про небезпеку крадіжок домашніх тварин в США та Національних день шоколаду з кремовою начинкою в США.

Яке сьогодні церковне свято

14 лютого православна церква вшановує пам'ять святого мученика Трифона.

Святий Трифон походив з Малої Азії, народився і виховувався в сім'ї благочестивих християн. Прославився, як високодуховна людина, яка могла очистити душу людини від бісів, а житло - від комах. Багатьох людей за життя Трифон звернув в християнство.

За часів імператора Декія, коли відбувалися страшні гоніння на християн, Трифон був схоплений і підданий мукам, але від Христа не зрікся. Тоді його засудили на страту.

Існує переказ, що, коли на Русі правив Іоанн Грозний, під час полювання полетів його улюблений сокіл. Цар наказав своєму сокольнику Трифону знайти птаха, інакше стратить. Трифон птицю не знайшов, а уві сні помолився своєму святому, просячи допомоги. Йому приснився мученик з соколом на руці, а наяву виявилося, що птах сидить поруч.

На честь пам'яті святого Трифона сьогодні відзначається народне свято 14 лютого - Трифон-мишегон.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 лютого

Які сьогодні іменини: Василь, Гавриїл, Давид, Микола, Петро, Трохим, Тимофій, Семен, Давид, Трифон, Василь, Анастас, Анастасій.

Народні прикмети і традиції

Якщо небеса закриті туманними хмарами до вечора – найближчими днями буде хороша погода
Небо 14 лютого в зірках – весна настане нескоро
Погода на Трифона показує, якою буде вся весна. Якщо на Трифона тепло – прикмета того, що найближчі 30 днів також будуть теплими
Пішов сніг – навесні часто йтимуть дощі
Сніг іде 14 лютого – погода буде дощовою всю весну
Морозний день – весна буде холодною і пізньою
Одруження в цей день – хороший знак

Що не можна робити сьогодні

Не варто нині байдикувати та цілий день лежати на ліжку
Не слід сьогодні зловживати алкоголем, а також переїдати
Не гоже у цей день сваритися та лихословити
Не можна нині починати нові справи