Вони поділяються на три типи: для сім'ї, громади та військових. Як виглядатимуть мобільні бомбосховища та як функціонуватимуть, дізнавались наші журналісти.

Ось так ззовні виглядає смартбункер сімейного типу. Нині він на стадії повної укомплектації. У Рівному інженери-проєктанти почали виготовляти так мобільні бомбосховища, які можна було б розмістити як в зоні комунікацій, так і автономно.

Далі у контейнері розташовуватиметься житлове приміщення. Усе компактно, та зі всіма зручностями.

Також у бункері є система автономного забезпечення води та електрики. Запас води 200 літрів. Розробники розповідають, можна підключитися до води ззовні.

Ідея будувати смартбункери виникла в кінці січня минулого року. Уже тоді відчувалася реальна загроза від московитів, розповідає співзасновник підприємства Сергій Паладійчук. Досвід створення таких бомбосховищ перейняли у Ізраїлі та США і спроектували на українські реалії.

Окрім бункерів для родин, проєктанти розробили сховища, у яких зможе перебувати від 30 до 100 людей - так звані публічні. Такі споруди стануть у нагоді для невеликих тергромад України. При чому їхня вартість є значно нижчою ніж у стаціонарних бетонних бомбосховищ.

А ще підприємці планують робити бункери для військових. Серед них командні центри, медичні блоки, де можна буде проводити операції та так звані пральні комплекси.

 Читайте також: Муніципальна няня: в 2023 році збільшили виплати за програмою