На Рівненщині батьки можуть знову не пустити дітей до школи. Цього разу — у Шпанові. Тамтешня школа в аварійному стані і потроху руйнується, а нову не можуть добудувати вже двадцять років. Щоб не ризикувати здоров'ям своїх дітей, батьки навіть переводять їх навчатися до Рівного або до сусіднього села. Чи матимуть шпанівці власну школу - спробував з'ясувати Андрій Лобчук.

240 дітей Шпанова щодня ризикують здоров'ям, гризучи граніт науки. Принаймні так вважають їхні батьки. Кажуть, сільська школа вже давно в аварійному стані, хоча тут таки вже двадцять років стоїть нова, щоправда, недобудована.

Учні змушені займатися у дві зміни, до того ж у непристосованому для навчання приміщенні. А в маленьких класах, навіть не вистачає місця для шаф, у яких би зберігалися книги чи навчальне обладнання. Крім цього, тут відсутні спортивна та актова зали. Тому батьки шпанівських школярів розповідають: якщо влада не візьметься добудовувати нову школу — не пускатимуть дітей на навчання до старої.

За двадцять років нова школа вже почала розвалюватися. На щастя, кажуть шпанівці, у 2008 році влада виділила хоча б якісь кошти, аби не дати зруйнуватись довгобуду повністю.

Нині Рівне нська районна рада вже готова виділити на добудову школи один мільйон гривень, втім при умові, якщо обласна рада виділить ще три. За ці гроші вдалося би довести до пуття хоча б частину приміщення, кажуть сільські чиновники. Всього ж потрібно понад 10 мільйонів. Між тим, мешканці Шпанова самі всіляко готові сприяти будівництву.

Нині шпанівці з надією чекають наступної сесії обласної ради. Сподіваються, обранці виділять кошти на добудову школи. А поки що діти ходять до школи, дах якої протікає, облуплюються стіни, а електропроводка постійно замикає.