Замість ряси - пожежне вбрання. На Рівненщині монахи сформували добровільну пожежну команду. Ченці вчаться керувати спецавтомобілем, гасити полум'я і бути оперативними. На території монастиря, поруч з келіями, облаштували гараж для спецтехніки і вже готові надавати допомогу жителям громади. Про незвичне перевтілення - далі у сюжеті.

Архімандрит Онуфрій йде на ранкову службу до храму. Оглядає територію навколо Свято-Воскресенського чоловічого монастиря.

Разом з ігуменом Лукою, у церкві правлять ранкову службу за Україну. Моляться за військових, перемогу та український народ - щодня.

У Гурбинському монастирі живе вісім ченців. Окрім богослужінь, працюють по господарству. Змінює рясу на цивільний одяг і Онуфрій.

Настоятель монастиря теж не стоїть осторонь. Йде допомагати. З різною технікою на "ти", навчився їздити тут, у Гурбах.

Нещодавно Архімандрит Онуфрій та благочинний Лука стали членами пожежної команди. Проходять навчання по кілька годин у день. Теорію вже вивчили, вправляються в практиці.

Разом з рятувальниками оглядають пожежне авто, вже знають його будову та основні складові.

Розгортати пожежні рукави та гасити вогонь не бояться. Сьогодні практикуються знов.

Створити пожежну команду у даній місцевості було необхідністю. Адже рятувальникам важко діставатись до віддалених сіл. Тому вирішили при монастирі мати пожежників.

Монахи практикують управляти пожежним автомобілем. За кермом Архімандрит Онуфрій почувається як новачок. Везе команду на ліквідацію умовної пожежі у селі.

Ігумен Лука теж у складі пожежної команди, їде гасити умовний вогонь. Каже, страху немає, але фізична підготовка потрібна.

У найближчому селі Мости про перевтілення монахів знають. Люди певні, ченці допоможуть рятувальникам. Адже місцевість лісова також багато торфополів, тому пожежі тут бувають.

 

За сценарієм, ченці вогонь у селі погасили і вже повертаються на територію монастиря.

До складу добровільної пожежної команди, окрім ченців, будуть входити лісівники та місцеві жителі. Вона обслуговуватиме найближчі до монастиря села Мізоцької громади, а саме Мости, Зелений Дуб, Святе, Будераж і Бущу. Ченці Гурбинського монастиря на Повстанських могилах, сподіваються, що пожежі будуть рідкістю, але при потребі ліквідовути їх готові.

Читайте також: У Рівному провели в останню дорогу 41-річного добровольця "Азову" (ВІДЕО)