На Рівненщині у закладах освіти працюють 15 вчителів-переселенців, серед них 6 викладачів у ліцеях Рівного.

 Про це повідомили у Рівненській обласній раді.

До повномаштабної війни вчителі проживали у Маріуполі, Бахмуті, Бердянську, Краматорську, Дніпрі та Барвінкові на Харківщині.

Напередодні Дня працівників освіти голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш поспілкувався з освітянами.

«Дуже хочеться, щоб кожен із вас відчував себе у Рівному, як вдома. Хоча розумію, що це дуже непросто. Вірю, що тут ви можете реалізуватися професійно, адже ваш педагогічний досвід, професійне бачення та амбіції, без сумніву, є корисними», — наголосив Андрій Карауш.

Богдан Дужик приїхав до Рівного з Маріуполя. Десять років він працює директором спеціальної школи №40. Богдан розповідає, що сьогодні від одного з кращих освітніх закладів Донецької області залишилися лише стіни, 40 % колективу звільнилися, бо виїхали за межі міста або країни, частина з решти виявилися колаборантами.

«Освітянин поділився цікавим досвідом своєї спецшколи, яка уклала соціальний контракт з одним із місцевих вишів та підприємством «Азовсталь», щоб зі шкільної парти готувати майбутніх спеціалістів. Головні переваги такої співпраці – гарантовано забезпечити молодь роботою та зупинити відтік потенційних кадрів з міста і країни», — розповідають у обласній раді.

У Рівному Богдан Дужик працює в ліцеї № 7. Разом з ним викладають ще двоє вчителів-переселенців — вчитель української мови з Барвінкового Лілія Федорович-Бакай та систент вчителя з Бердянська Мар’яна Тихонюк.

У Рівненському ліцеї № 2 китайську мову викладатиме Тимофій Редько з Краматорська. На факультатив до молодого вчителя записалися понад 90 учнів. Китайську вдосконалював, працюючи перекладачем у Пекіні.

У жіночу команду БК «Рівне», а також педагогічний колектив Рівненського ліцею №18 потрапила і Вероніка Кісенко з Дніпра. До війни вона професійно займалася баскетболом у рідному місті, сьогодні ж працює вчителем фізкультури і навчається на реабілітолога в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені С. Дем’янчука.

Вчительську роботу з волонтерством поєднує Вікторія Вірченко з Бахмута. Вчитель фізики за фахом відмовилася від роботи на повну ставку в одній із рівненських шкіл, щоб продовжувати дистанційно навчати своїх студентів-четвертокурсників з Бахмута. За сумісництвом працює в ліцеї №1. А ще волонтерить, допомагаючи військовим та своїм землякам.