Гості програми Дмитро Оксенюк, військовий комісар Рівненського об'єднаного міського військового комісаріату, полковник Збройних сил України та Павло Підручний, начальник відділення комплектування, майор ЗСУ. Ведуча Світлана Сирота.

Ведуча (В.): Коли саме розпочинається військовий призов?
Дмитро Оксенюк (Д.О.): Відповідно до Указу Президента України від 24.10.2007 року, весняний призов 2008 року призначено на квітень-травень, а осіннього – на жовтень-листопад. Відповідно до мого наказу від 25 березня 2008 року визначено заходи щодо призову у місті Рівному та Рівне нському районі. Мешканці Рівного, які підлягають призову на військову службу, потрібно прибути на призовну дільницю за адресою в Рівному: вул. 16 Липня, 87 (Рівне нський міський військкомат), каб.210. Громадянам, які мешкають в Рівне нському районі слід з’явитись на призовній дільниці у Рівному на вулиці Дніпровській, 4, каб.15 у час, зазначений в повістках. Тим, хто не отримав повістки, потрібно прибути негайно, маючи при собі документи, які засвідчують особу. Явці на призовну дільницю міста для призову на строкову військову службу підлягають усі громадяни України 1990 р.н., яким у період весняного призову виповниться 18 років, а також громадяни 1983-1990 років народження, у яких закінчились відстрочка від призову чи якщо вони не призивались раніше з різних причин. Громадяни, які ухилятимуться від призову чи не прибудуть військкомату, понесуть адміністративну, або й кримінальну відповідальність за чинним законодавством. На підставі Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу”, керівники підприємств, установ, організацій та навчальних закладів, незалежно від підпорядкування та форм власності, несуть відповідальність за незабезпечення своєчасної явки призовників на призовну дільницю.

В.: Як часто рівняни ухиляються від виконання військового обов’язку?
Д.О.: У минулому році на початок призову в розшуку перебувало 733 особи, з них не розшуканими лишилися 213. Цього року по Рівному та Рівне нському районі в розшуку вже 990 громадян, які ухиляються від призову. Серед них побільшало осіб молодшого призовного віку. Крім того, збільшилась кількість призовників, які притягаються до різних видів відповідальності органами МВС та прокуратури, а також тих, хто перебуває на диспансерному обліку в наркологічному диспансері та в центрі психічного захисту населення. Як правило, це особи, які зловживають спиртними напоями. Крім того, траплялись поодинокі випадки, коли під час проходження медкомісії з’ясовувалось, що призовник у 18-20 років практично не вміє читати і писати.

В.: А як щодо здоров’я нинішніх призовників? Чи багато юнаків доводиться комісувати?
Д.О.: У 2007 році 7 рівнян було визнано непридатними до військової служби зі зняттям їх з обліку. Фактично це інваліди. Цього року таких юнаків уже 22. Здебільшого це психічні та неврологічні захворювання, а також захворювання ендокринної системи.

В.: Чи не може бути основною причиною ухиляння юнаків від призову страх перед „дідівщиною”? Наскільки це явище сьогодні поширене в українській армії, зокрема, в рівненському гарнізоні?
Д.О.: Як такої, „дідівщини” вже майже немає. Але це залежить насамперед від керівника військової частини. Втім, багато залежить і від поведінки самого призовника.

В.: Чи можна в Україні одночасно проходити строкову військову службу і навчатися – заочно чи дистанційно?
Д.О.: Ні, сьогодні такої можливості немає. Можна отримати відстрочку від призову, але тільки один раз за період навчання. Хочу наголосити на цьому. Тому громадяни призовного віку, відраховані з навчального закладу за власним бажанням, за невиконання навчального плану, умов контракту чи за порушення дисципліни, втрачають право на відстрочку незалежно від їх повторного зарахування до навчального закладу. Тому хочу застерегти батьків від того, щоб платити даремно гроші навчальному закладу, оскільки це не допоможе повернути відстрочку.

В.: У яких військових частинах служать сьогодні рівняни?
Д.О.: По всій Україні. На сьогодні у Рівне нському військовому гарнізоні немає жодного вільного місця. Приблизно на 70% він уже перейшов контрактну службу.

В.: Скільки контрактників набрали вже цього року?
Павло Підручний (П.П.): З початку року в Рівному пішло служити вже 10 контрактників, а загалом план на цей рік у нас – 75 чоловік.

В.: Чи беруть участь наші котрактники в миротворчих місіях?
П.П.: Звісно. Але перед тим контрактник має відслужити певний час, зарекомендувати себе позитивно у військовій частині, довести що він гідний участі в миротворчих операціях за кордоном. І після цього командування приймає рішення.

В.: Яка зарплатня у військових за контрактом?
Д.О.: На сьогодні – від 1000 до 1200 гривень. На кінець вересня цього року її планується підняти до 2040 гривень.

В.: Хто має право служити в армії за контрактом?
П.П.: На військову службу за контрактом можуть прийматися громадяни України призовного віку, які отримали вищу або професійно-технічну освіту, навіть у тому разі, якщо вони не проходили строкової служби.

В.: Яка ситуація із забезпеченням контрактників житлом?
П.П.: Сьогодні ця проблема стоїть дуже гостро. Поки що держава вирішує її, переобладнуючи казарми для проживання здебільшого неодружених контрактників. Хоча у 30-ій окремій механізованій бригаді, що в Новоград-Волинському, казарми переобладнали на гуртожитки, як для контрактників-одинаків, так і для сімейних. Це дво- та чотиримісні кімнати, обладнані навіть пральними машинками-автоматами.

В: Якщо виникло бажання стати військовим-контрактником, куди потрібно звертатися?
П.П.: Якщо громадяни зареєстровані в місті Рівному чи у Рівне нському районі, слід звертатися до Рівне нського міського військового комісаріату, на вулиці 16 Липня, 87. Інші особи можуть звертатися до військкоматів за місцем проживання. Там можна отримати всі необхідні для оформлення документи, які будуть направлені командирові військової частини.