Фото ілюстративне
У понеділок, 22 серпня 2022 року, у світі відзначають Міжнародний день дій проти ядерних випробувань, День “Більше трав, менше солі”, День перевикористання Землі. В Україні 29 серпня проводиться День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Також цього дня християни східного обряду відзначають Горіховий Спас або Спас Нерукотворний.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

29 серпня християни східного обряду відзначають свято, присвячене перенесенню Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа. У народі цей день також називають Горіховий Спас, Спас Нерукотворний або Спас на Холсті.

За переказами, до Ісуса Христа прийшов живописець Ананій із листом, у якому володар міста Едесси (сучасна Туреччина) кликав його до себе. Хворий на проказу месопотамський цар дізнався про здатність Ісуса зціляти від невиліковних хвороб.

Живописець спробував написати образ Христа, але не зміг. Тоді Ісус витер обличчя рушником, на якому відобразився його лик. Один із учнів Христа відніс рушник царю і зцілив його.
Саме 29 серпня 944 року, до Константинополя, з Едесси, був перенесений Нерукотворний Образ Спасителя. З цим образом пов’язано чимало релігійних вірувань та історій. Зараз він знаходиться в італійському місті Генуя, уже з 1362 року.

Вважається, що саме з цього відбитку Лику Спасителя писалися перші візантійські та давньоруські ікони. Це зображення — найпопулярніше в мистецтві іконопису.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

29 серпня День Ангела відзначають власники таких імен: Алківіад, Демид (Діомід), Іоаким, Лаврентій, Мемсамбій, Никодим, Ніл, Сабіна, Спасе, Стаматі та Херімон.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Цього дня також заведено чистити колодязі та святити воду. Воду після обряду набирали про запас, щоб використовувати її для лікування хвороб. Нею напували тяжкохворих, вмивали дітей і додавали в напій тваринам.

Головна страва на столі у це свято — хліб, випечений з борошна, намеленого із зерна нового врожаю. Звідси походить ще одна назва Горіхового Спасу — Хлібний. Господині також готували пироги з грибами та страви з горіхами, якими обов'язково пригощали родичів та близьких.

Якщо птахи вже полетіли зимувати, то скоро настануть морози.

Багато горіхів на Спас — через рік буде хліба про запас.

Якщо вода у водоймах спокійна, то осінь теплою буде, а зима пройде без хуртовин.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна викидати або наступати на хлібні крихти. Це вважатиметься великим гріхом.
Не можна відмовлятися від допомоги тим, хто цього потребує.
Коли в інші свята працювати не можна, то в це — навпаки не час відмовлятися від праці. Йде збір врожаю, треба збирати горіхи, молоти борошно, пекти хліб, заготовлювати соління на зиму — нема коли відпочивати!