Газовий голод дістався Рівненщини. На "Рівнеазоті" тиск блакитного палива упав до критичної межі. Підприємство може зупинитися будь-якої миті. А ось у домівках рівнян поки тепло. Утім платити за опалення населення не поспішає — борг зростає щодня. Та чи надовго вистачить газу, щоб обігрівати оселі, дізнавався Ігор Шумик.

Вже чотири доби найбільше підприємство Рівне нщини ВАТ "Рівне азот" працює у кризовому режимі. Поставки газу сюди скоротили у чотири рази — 26 тисяч кубометрів блакитного палива замість нормованих вісімдесяти. Такого керівництво підприємства не пам’ятає. Тож і чого чекати, не знає.

Через нестачу газу хімічний гігант працює у збиток. Зростає собівартість продукції, що ймовірно вплине на ціну селітри на внутрішньому ринку. Тим часом місцеві чиновники одностайні: газ є, і його вистачить усім. Тільки б люди вчасно платили.

За три місяці борг рівнян за спожите тепло збільшився ще на 13 мільйонів гривень. Борються з неплатниками по-різному. В області вже відімкнули від газопостачання понад 5 тисяч житлових будинків.

Для споживачів Рівне нщини резервного газу вистачить до кінця опалювального сезону. Втім мешканці обласного центру можуть постраждати у разі повної зупинки "Рівне азоту”. Тоді зупиняться й очисні споруди, без яких місто може захлинутися у своїх нечистотах.