Зросли ціни на комунальні послуги, а тепер ще й продукти продовжують дорожчати. Та вихід є. Народні депутати подають до Верховної Ради законопроєкт про нульову ставку ПДВ на продукти харчування. Як саме це вбереже українців від зростання цін - далі у сюжеті.

Ціни на продукти та комунальні послуги цьогоріч б'ють усі рекорди. А вже влітку українська продукція може стати для нас ще дорожчою, аніж європейська. Цього року Європейський Союз впроваджує нульову ставку ПДВ для усіх продуктів харчування. Натомість в Україні події розвиваються навпаки.

Рівняни нарікають не лише на зростання цін на хліб, овочі, м'ясо та молочні продукти. Але й на здорожчання житлово-комунальних послуг. Розуміють підприємців, яким діватися нікуди. Бо ціна на енергоносій та продукти тісно пов'язана.

Ціни на продукти та комунальні послуги вдарили і по місцевому бізнесу. Володимир Горбатюк - власник рівненської пекарні. Каже, за його підрахунками собівартість необхідної для виробництва продукції зросла на понад 25%. І це лише за останні пів року. Тож тепер, аби вижити, будуть змушені піднімати ціни, хоч доходи клієнтів не зросли.

Пан Володимир каже, декілька місяців тому платили 3 гривні за кіловат електричної енергії, а нині майже вдвічі більше. І така ситуація не лише в пекарні. Чи не кожен підприємець змушений шукати вихід із ситуації. Народні депутати фракції "ЗА МАЙБУТНЄ" вважають, потрібно приводити українське законодавство у відповідність до європейського. Тобто знижувати податок на додану вартість. Нардепи пропонують зменшити ПДВ до 0% на продукти харчування, вироблені в Україні, та до 7% - на житлово-комунальні послуги. Відповідний законопроект вже зареєстрували у Верховній раді.

Нагадаємо, нині ПДВ на харчові продукти становить 20%. Володимир Горбатюк такий законопроект підтримує. Вважає, він допоможе зупинити зростання цін.

В запропонованому депутатами "ЗА МАЙБУТНЄ" законопроєкті йдеться про тимчасове скасування ПДВ на продукти. А саме до 2023 року. Європейський союз запроваджує нульовий ПДВ на продукти вже цього літа. А ось сусідня Польща пішла на випередження. Нульовий податок на низку продуктів ввели з лютого 2022-го. Якщо ж Україна не вживатиме відповідних заходів, наша продукція стане неконкурентоспроможною навіть на внутрішньому ринку. А здорожчання продуктів і надалі обурюватиме людей.

Читайте також: Уже влітку українська продукція може коштувати значно дорожче, ніж європейська