1 лютого 2022 року – вівторок. Початок Китайського Нового року, який триває цілий тиждень. Цього дня 1922 року ЦК КП(б)У ухвалює рішення вивезти 8 млн пудів (понад 131 млн кг) хліба з голодуючої України до Росії, а 2004 року у Великобританії скасовують смертну кару.

До Нового року залишилось 333 дні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

1 лютого святкують Китайський Новий рік (Чунь Цзе). Це свято немає фіксованої дати, її вираховують за спеціальним місячним календарем. 2022 року святкування почнеться 1 лютого і продовжиться цілий тиждень. Символом Нового року стане водяний тигр.

Новий рік в Китаї ще називають “Нянь”, це слово в перекладі означає “рік”. Свято заснували ще близько 4000 років тому і основане на старовинних легендах. Згідно з одною з них, в давнину на цих землях жило чудовище Нянь (“новорічний звір”), яке напередодні нового року виходило з морських глибин і йшло до людських поселень. Там воно з’їдало запаси та вбивало місцевих жителів.

Одного дня в селище перед чудовищем зайшов старий чоловік. Він пообіцяв, що зможе знищити звіра. Всі будинки сказав пофарбувати в червоний колір, а всередині запалити вогонь. Так мешканці дізналися, що чудовище боїться вогню та червоного кольору. А ще йому не подобається галас. Тому люди голосно сміялися та веселилися. З тих часів, напередодні Нового року в Східній Азії існує цікава традиція. На вхідних дверях наклеюють червоні таблички з написами. А ще запалюють вогні та галасують.

А ще 1 лютого Всесвітній день хіджабу. Свято доволі молоде, а його заснувала мусульманка Назме Кхан. Її родина переїхала до США та не відмовилася від своїх традицій. Батьки примушували Назме носити хіджаб. Дівчина кожного дня вислуховувала насмішки. А тому вирішила розповісти оточуючим про хіджаб. Згодом вона також запропонувала створити окреме свято, яке допомагає спростувати негативні стереотипи, які склалися у людей довкола цього традиційного атрибуту жіночого одягу у мусульман.

1 лютого починається Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин (World Interfaith Harmony Week). Цей захід має важливу мету – побудувати доброзичливі та толерантні відносини між людьми різних віросповідань та конфесій. Запровадили подію спеціальною Резолюцією ООН 2010 року. А її ініціаторами виступили принц Йорданії Газі бен Мухаммед та король Йорданії Абдалла II ібн Хусейн аль-Хашими.

А ще 1 лютого святкують Міжнародний день десерту. Хоч ця подія і не офіційна, проте набуває популярності. Започаткував свято американська кондитерка і блогерка Енджі Дадлі 2008 року. Тоді она презентувала свій новий десерт, який назвав кейк-поп (це цукерка на паличці, яку можна назвати аналогом чупа-чупсу). Згодом з’явилося чимало варіантів кейк-попу. А також вона написала цілу книгу про цей десерт.

1 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Макарія Великого (Єгипетського). Народився близько 301 року в Єгипті. Помер 391 року.

Преподобний Макарій Великий був послідовником Антонія Великого. Мав дуже глибоку духовну мудрість, за що і отримав своє ім’я. Макарій був монахом, який вів надзвичайно аскетичне та смиренне життя. Він їв тільки один раз на тиждень, а спав і пив в кілька разів менше, ніж цього потребувало його тіло. За це Господь наділив Макарія чудесним даром: він міг воскрешати померлих та зцілювати найсерйозніші недуги.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 1 лютого

Які сьогодні іменини: Макарій, Арсеній, Антон, Марк, Мелетій, Петро, Микола, Федор, Сава, Катерина, Євфрасія.

Талісманом людей, народжених 1 лютого, є місячний камінь. Камінь був відомий ще в Стародавній Індії. Там люди вірили, що місячний камінь є застиглими сльозами богині. Вважали, що він допомагає пророкувати майбутнє, а тому його носили в своїх прикрасах чаклуни та окультисти.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: заметіль вказує, що весь лютий буде холодний і сніжний;
  • 1 лютого сильний мороз, літо буде спекотним;
  • вночі на небі багато зірок, значить і зима буде довго тривати;
  • 1 лютого сонячний день, весна рано прийде.

В народі вірили, що в ніч з 31 січня на 1 лютого сняться віщі сни. А ще цього дня обов’язково молилися Іоанну Златоусту за здоров’я дітей.

Джерело: ТСН

Читайте також: У Рівному медики зможуть безкоштовно вивчати англійську мову