Менше солі та цукру, більше свіжих овочів та фруктів. Рівненські школи перейшли на оновлене меню. Нові стандарти харчування набули чинності з 1 січня цього року. Усе задля збільшення здорової їжі у закладах освіти та формування в учнів навичок правильного харчування. Як ставляться до таких змін діти, їх батьки та керівництво шкіл, дивіться у сюжеті Ольги Данілюк.

У Рівненській гуманітарній гімназії експерементувати із стравами почали ще 4 роки тому, скориставшись порадами Євгена Клопотенка та оновивши рецепти вже давно відомих страв.

Насамперед тому, що більшість учнів таких страв вдома не їдять. У результаті чого меню із зменшеною кількістю солі та цукру їм категорично не сподобалося.

І замість смажених страв залюбки смакують стравами приготовленими на пару, тушкованими овочами та свіжими фруктами.

А ще учні початкових класів чистими тарілками демонструють, що їм сподобалася страва з філе курки, тушкованого буряка та макаронів, яку приготували дітлахам кухарі на сніданок.

Тож стравами смакують залюбки попри те, що вдома надають перевагу зовсім іншим продуктам.

Але до деяких страв батьки дітей привчають і вдома.

Вартість такого харчування різниться залежно від того, скільки разів на день дитина відвідує шкільну їдальню. Зміниться вона і з впровадженням нових стандартів харчування.

Крім того, близько 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження, кількість молочних продуктів має збільшитись, перевага має надаватись цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини. А кількість м’яса птиці необхідно збільшити так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей.

Ба більше, у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. Газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби. Дотримання нових стандартів харчування контролюватиме Держпродсподживслужба. 

Читайте також: Цьогоріч на Рівненщині побудують п'ять шкіл