Росіяни, євреї та поляки можуть повернутись на історичну батьківщину. Уряди саме цих країн впроваджують програми з добровільного переселення. Щоправда рівнян, які хочуть допомогти іноземним країнам покращити демографічну ситуацію нині не багато. Для прикладу до росії, хочуть переїхати менше десятка родин.

З 28 березня вступив у дію закон про карту поляка. За міжнародною угодою між Україною і Польщою, відтепер етнічних поляків, що є громадянами країн колишнього СРСР , прирівнюють у правах до громадян Польщі. Як розповів Генеральний консул Польщі в Луцьку Томаш Янік,цей документ має прирівняти в правах поляків що проживають в Польщі, та поляків, які проживають на території СНД. Ця карта дає право на отримання пільг у польщі.

Однак аби отримати карту поляка і довести свої приналежність до польського народу, рівняни поки до архіву не поспішають.

Для переїзду до Польщі чи Ізраїлю спочатку треба довести свою етнічну приналежність до цих народів. А от для того щоб виїхати в Росію достатньо лише бути росіянином в душі та володіти державною мовою. Північний сусід пропонує переселенцям не лише громадянство, а й матеріальну допомогу.

Нині рівняни особливо не поспішають добровільно переселятися за кордон. Вадим Алєксєєв переконуютє, таких родин в обласному центрі не більше десятка.