На Рівненщині розпочали будівництво, яке дозволить зберігати тонни важливої інформації. Дата центр буде використовувати електроенергію атомної генерації для виконання важливих соціальних функцій країни та забезпечить стабільну роботу енергоблоків. Більше знають наші журналісти.

Підприємства, банки, різноманітні бренди та навіть метеорологічні станції, усі вони в період цифрового покоління працюють із великим обсягом данних. Втім, цю інформацію потрібно десь зберігати та обробляти. Тут на поміч і приходять центр обробки даних. Дата центр це простими словами хмара, у якій зберігаються ваші дані з будь яких пристроїв. Інформація, яка надходить до центрів обробки даних зберігається по зашифрованих каналах, розбивається по кількох блоках, змішується, дублюється і розподіляється по всіх серверах. Подібний механізм хочуть реалізувати на Рівненській АЕС.

Дата центри допоможуть енергоблокам стабілізувати свою роботу. Цей проект є пілотним в Україні й реалізовується з метою створення високонадійної системи обробки даних для розміщення державних реєстрів, електронних архівів, обчислювальних потужностей. На сьогоднішній день Рівненською АЕС проведено тендер на проєктування майбутнього технопарку.

Передбачається, що загальне енергоспоживання центру обробки даних може сягати від 250 мегават із нарощенням до 500 мегават. Що свідчить про масштаб проекту. Попередньо у ЗМІ була інформації, що ці дата центри будуть спрямовані для майнінгу цифрової валюти. Проте цю інформацію спростували у Рівненській АЕС. Адже поки проект на початковому етапі і усе залежатиме від подальших дій. Окрім того, подібний центр буде створено і в інших містах.

Читайте також: На Рівненщині побільшало випадків занедбаного раку