12 лютого відзначається народне свято Трьох Святих або День Василя. Також в народі його називають Василь теплий, звірине свято або звіриний весільник.

 Для православної церкви 12 лютого є особливою датою. У цей день відзначається дуже важливе соборне свято, встановлене на честь трьох головних світових вчителів, батьків Православної Церкви, якими є Василій Великий, Григорій Богослов і Йоан Золотоустий. Тому свято і називають Трьох Святих.

Як свідчить історія, в Х столітті нашої ери в місті Константинополі стався розкол віри. Освічені в питаннях віри мужі розділилися на три табори, кожен з яких протиборствував іншим і намагався довести свою правоту. Причиною такого ярого спору стали троє видатних батьків Православної Церкви - Григорій Богослов, Іоанн Златоуст і Василь Великий. Представники цих трьох таборів виділяли лише по одному святому, віддаючи йому перевагу і вважаючи його важливіше двох інших.

Незабаром сталося страшне - ці чвари поглинули буквально кожного жителя міста, практично всі виявилися втягнуті в цю суперечку. Всюди траплялися сутички, не припинялися суперечки і лайка. Здавалося, цьому ніколи не буде кінця.
Однак цю суперечку змогли припинити самі святі. Одного разу вночі вони спочатку по черзі, а потім всі разом з'явилися уві сні митрополиту Евхаітінському. Святі отці змогли пояснити, в чому помилка людей. А полягала вона в тому, що вони намагалися розділити святих, які, по суті, були єдиним цілим. А тому всі вони рівні. Тому і день пам'яті про них буде краще встановити єдиним. Таким чином і з'явилося свято Трьох Святих.
 
За старих часів за традицією в цей день обов'язково накривали багатий стіл, на якому неодмінно має бути страва зі свіжої дичини або птиці. Супроводжувалися традиційні святкові застілля в цей день мисливськими розповідями і байками.
 
Якщо ж у цей день на снігу видно сліди польових мишей, то можна чекати потепління.
 
Поруч з будинком голосно ворони кричать в цей день або намагаються знайти собі прихисток в сараях - чекай хуртовину.
 

 У народі кажуть, що люди, народжені 12 лютого, дуже добрі і чуйні, люблять тварин.
 

Звіриним святом цей день прозвали з тієї причини, що саме з цього моменту починається період шлюбних ігор у диких звірів. Тварини активно займаються пошуком пари для продовження роду, самці влаштовують битви за самок.