В Україні в обігу від 12 січня з'явилася нова пам'ятна монета. Її присвячено українському історику, письменнику, перекладачеві, одному із засновників Української Академії наук - Агатангелу Кримському.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Як зазначається, монету номіналом дві гривні виготовлено з недорогоцінного сплаву – нейзильберу. Її тираж - 35 тисяч. Монета має масу 12,8 г, категорія – спеціальний анциркулейтед.

На лицевому боці монети угорі розміщено малий Державний Герб України, праворуч від якого є написи, зокрема слова А. Кримського, і геометричний декор.

На протилежному боці монети зображено портрет Кримського, а під ним вказано роки життя історика (1871–1942), його ім'я та прізвище.

Повідомляється, що придбати пам’ятну монету можна кількома способами: онлайн через НБУ та через мережу банків-дистриб’юторів. Втім наголошується, що один клієнт зможе купити не більше двох таких монет.

До слова, Агатангела Кримського рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО внесено до списку найвидатніших діячів людства. Упродовж життя він володів майже 60 мовами, переважно східними, а також знав всі діалектні особливості української мови. Кримський працював над дослідженням історії української мови і літератури, фольклору, етнографії. Він також писав поетичні твори на східні теми. Крім того, він є автором низки праць з історії та культури арабських країн.

Читайте також: Рівненська стрибунка здобула перемогу на Різдвяних стартах