Фото ілюстративне
Водночас у вересні ціна блакитного палива сягнула найнижчої за п'ять років позначки.

У жовтні тисяча кубометрів газу обійдеться українцям у суму від 4 700 до 5 000 гривень, а ближче до зими ціна зросте.

Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів в інтерв'ю для телеканалу "Україна 24".

"Це ринок. Є ринкові інструменти, є ф'ючерсні контракти, є форвардні контракти. По них видно, що на жовтень ціна коливатиметься від 4 700 до 5 000 гривень", - пояснив очільник уряду, додавши, що після зимового зростання відбудеться весняне та літнє падіння, і газ коштуватиме дешевше.

Водночас, за його словами, у вересні цього року ціна блакитного палива сягнула найнижчої за п'ять років позначки.

"Якщо взяти останні п'ять років, то ціна в серпні була 3 700 гривень, на вересень почалось сезонне зростання цін на газ, близько 4 200 гривень за тисячу кубів, тобто, це 4 гривень 20 копійок за кубометр, - наголосив Денис Шмигаль. - Це найнижча ціна за останні п'ять років, і це найнижчий рівень цін в принципі за часи незалежності".

Такі показники прем'єр-міністр пояснив конкуренцією, яка "сприяє зниженню ціни".

"Це вільний ринок, людина може обирати постачальника. Звичайно, є сезонна поведінка цін на газ. Зимою газ, звичайно, коштує дорожче, ми платитимемо за нього більше", - додав посадовець.

Окрім цього, Денис Шмигаль зауважив, що сьогодні українці можуть зекономити, якщо укладуть договір щодо купівлі газу на рік вперед.

"Є такий інструмент, який дозволяє купити сьогодні, за сьогоднішньою фактично ціною в "Нафтогазі", наприклад, газ на цілий рік для себе. Тобто, кожна фізична особа, навіть зараз у платіжках це прописано, може купити за фіксованою ціною газ на рік", - пояснив прем'єр.

Читайте також: НБУ виводить з обігу монети номіналом у 25 копійок