Прожитковий мінімум в Україні знову зріс. З першого липня він становить 2 118 гривень. У зв`язку із цим зростуть і пенсії і розміри соціальної допомоги. Кому і скільки нарахують?

91 гривня - саме настільки в Україні зріс мінімальний прожитковий мінімум. А це означає, що Олександр отримає більшу соціальну допомогу. Він людина з інвалідністю. Має першу групу. І його допомога напряму залежить від розміру прожиткого мінімуму.

- Це ідтримка, звичайно. І допомога в якійсь мірі, якщо є суттєві надходження. Але зараз 100 гривень, ви самі розумієте, це не кошти. А більше вони не дадуть, - каже людина із інвалідністю І групи Олександр.

Більші виплати з 1 липня отримають і одинокі матері, малозабезпечені сім`ї, особи, які втратили працездатність. Переглянули розмір допомоги і для опікунів.

- Якщо, наприклад, було два прожиткових мінімуми, мінус виплати стипендії, аліменти, пенсії на цю дитину, то зараз буде два прожиткових мінімуми діткам, які з інвалідністю - три з половиною прожиткових мінімума, - пояснює начальник відділу з прийому державних допомог ?Наталія Нидзелик.

Зросли також мінімальні пенсії. Вона становлять 1 712 гривень. А от інші категорії пенсіонерів отримають трохи більші доплати.

- Для першої групи інвалідів війни складала 650 відсотків від прожиткоого мінімуму, тому в липні вони отримали доплат близько 480 гривень. Для другої групи - 525. Третя - 360. І учасники бойових дій теж отримали доплати, - каже начальник управління із застосування пенсійного законодавства Олена Бойко.

Через підняття прожиткового мініміму зростає і розмір аліментів. Спеціалісти зазначають, що платників аліментів вони про це попереджати не будуть. А тому їм треба мати це на увазі.

- Мінімальний гарантований розмір аліментів становитиме 929 грн, а до цього становиив - 889 грн. Для дітей віком від 6 до 11 років - він становитиме 1159 грн. Відповідно максимальний розмір аліментів становитиме 10 прожиткових мінімумів. І він теж визначається відповідно до вікової категорії. Для дітей до шести років він становитиме 18,5 тисяч гривень. Старші діти - становитиме більше 23 тисяч гривень, - додає головний спеціаліст сектору комунікації з громадськістю ЗМУ управління Міністерства юстиції Людмила Пшебільська.

А наступне підвищення прожиткого мінімуму очікується вже у грудні. Відповідно, пенсії, соціальні допомоги, зарплати теж зростуть.

Читайте також:  В Україні збільшився розмір пенсії