Всі ми з нетерпінням чекаємо перших теплих весняних днів. Щоб радість не затьмарювалася занепадом сил, викликаним авітамінозом, слід заздалегідь змінити свій раціон, включивши в нього продукти, багаті цінними вітамінами.

Авокадо

Цей екзотичний фрукт містить поліненасичені жирні кислоти, які мають величезне значення для жіночого організму. Вони необхідні для вироблення статевих гормонів, які відповідають не тільки за репродуктивні цикли, але і за красу шкіри, волосся і нігтів. Крім того, поліненасичені кислоти виводять з організму «поганий» холестерин, що викликає появу на стінках судин бляшок.Крім цього авокадо містить калій, необхідний для нормальної роботи серця, магній, поліпшує функціонування нервових клітин, а також мідь і залізо. Останній фактор робить авокадо незамінним продуктом для поліпшення складу крові.В авокадо є вітаміни А, С, PP і вітаміни групи В. Високий вміст в ньому і вітаміну Е - природного антиоксиданту, що уповільнює процеси старіння.

Капуста

Капуста - джерело вітаміну С. Важливо, що властивість ця зберігається після засолювання. Тобто заповнювати дефіцит вітамінів допомагає не тільки свіжа, але і квашена капуста. Також у всіх видах капусти міститься велика кількість клітковини, яка поліпшує процеси травлення і стимулює перистальтику кишечника. Правда, якщо вживати занадто багато капусти, клітковина, навпаки, може спровокувати запор. Тому є цей продукт треба їсти в помірній кількості.

Ківі

Ківі багатий на вітаміни групи В і вітаміном С. Також плід містить безліч найцінніших мікроелементів: кальцій, залізо, фосфор, калій і магній. Ківі - природний імуностимулятор, тому лікарі рекомендують з'їдати по одному плоду під час сезонних епідемій. Також до складу ківі входить велика кількість кислот, завдяки чому фрукт сприяє схудненню. Правда, при гастриті і виразковій хворобі шлунка від вживання ківі краще відмовитися, щоб не спровокувати загострення.

Гіркий шоколад

 

Гіркий шоколад багатий вітаміном РР. Дефіцит цього вітаміну проявляється в підвищеній крихкості капілярів, що приводить до появи точкових крововиливів на шкірі і куперозу. Також крихкість капілярів позначається на зовнішності: шкіра стає тьмяною, волосся через нестачу харчування починає випадати. Справжнім «чемпіоном» за вмістом вітаміну РР є гіркий шоколад. Досить одного шматочка в день, щоб заповнити запаси цього вітаміну в організмі!

Сухофрукти

Дієтологи радять замінити солодощі сухофруктами: курагою, чорносливом, фініками, родзинками. Це принесе величезну користь організму: по-перше, так можна позбутися від кількох зайвих кілограмів, по-друге, завдяки сухофруктам можна впоратися з авітамінозом. Сухофрукти багаті вітамінами С, Р і вітамінами групи В, а також містять велику кількість клітковини.

Важливо пам'ятати, що сухофрукти містять багато цукру, тому людям, що страждають на діабет, від їх вживання краще відмовитися. Також не варто їсти їх занадто багато: досить 50-70 грамів в день. В іншому випадку можна не схуднути, а, навпаки, збільшити свою вагу