Доктор наук університету Калгарі Хитрий Колеман вірно сказав: «Діти не прокидаються в свій тринадцятий день народження з тим, що сталося за ніч статево дозрівшим.

Навіть маленькі діти пізнають сексуальність, але тільки в іншій формі ». Дійсно, процес статевого дозрівання дитини починається буквально з народження - з торкання грудей матері і небажання одягатися на прогулянку. З віком сексуальність набуває інші форми, засновані на отриманні знань з близького оточення і спеціальних книг. Ставши батьком, ви повинні розуміти, що повинні і не повинні робити, щоб виховати освічену і незакомплексовану дитину.

Початок статевого дозрівання

Відразу після народження, свідомість дитини ще не затуманила правилами поведінки в соціумі, які він засвоїть в наступні роки. Лікарі не раз говорили, що прагнення малюка до вивчення власного тіла не потрібно сприймати як відхилення в його розвитку. У віці до 4 років, для дітей природно чіпати свої інтимні місця, навіть на людях; бажати торкнутися грудей матері або інших жінок; уважно спостерігати за тілами інших людей, коли дитина потрапляє в громадські місця. Не кажіть дитині, що вивчати себе і дивитися на інших - це непристойно, інакше з раннього віку у неї закладеться неприйняття власного тіла. Краще дайте відповідь на природні для малюка питання про те, чому тіла хлопчиків і дівчаток відрізняються. Якщо не можете пояснити це самі, зверніться за допомогою до літератури - зараз на ринку досить хороших книг на цю тему для дітей різного віку.

Залиште приватну зону

У віці 4-6 років діти виявляють більшу цікавість до своїх статевих органів, але поки не усвідомлюють, чим він викликаний. Не забороняйте дитині вивчати себе, але поясніть, що робити цього при людях не варто. Ще краще, якщо ви розповісте про анатомію будови жіночих і чоловічих статевих органів на прикладі схематичних малюнків і поясніть ази сексуального виховання. Наприклад, що чіпати його може він сам, або найближчі люди під час гігієнічних процедур і лікар під час огляду. Так, це складна тема, але закривати на неї очі і сподіватися на диво не варто. За даними ВООЗ, приблизно 20% дівчаток і 5-10% хлопчиків піддаються насильству в дитинстві. Краще, якщо ви переступите через себе і поясніть малюкові правила безпеки.

Навчіться говорити правильно

Пояснюючи питання статевого виховання, намагайтеся говорити природно і не показувати яскравих емоцій. Сміятися над питаннями дитини або жартувати на тему дозрівання - далеко не найкраща справа. У віці 7-12 років діти вже проявляють більший інтерес до теми статевого дозрівання, що відображається у вигляді ігор з сексуальним підтекстом - знайомі всім «пляшечка», «дочки-матері» та інші. У віці 13-16 років діти починають відкрито проявляти інтерес до протилежної статі. Не бійтеся починати говорити з підлітком про те, чому люди займаються сексом, як запобігти небажаній вагітності і якими принципами потрібно керуватися на початку статевого життя. Як повідомляє The National Child Traumatic Stress Network, в недавньому опитуванні американських підлітків 9 з 10 дітей заявили, що їм було б легше відкласти сексуальну активність і запобігти небажаній вагітності, якби вони змогли «більш відкрито і чесно поговорити» зі своїми батьками на ці теми .