З 10 лютого фахівці Держпраці проводять інспекційні відвідування щодо офіційного працевлаштування осіб. Цього разу вони навідались у заклади харчування та торгівлі Костополя. Які порушення виявили і які штрафи загрожують суб'єктам господарювання відповідно до нових змін у законі Про Працю, - дивіться далі

Фахівці Держпраці проводять інспекційні відвідування у закладах торгівлі, громадського харчування щодо легалізації робочих місць. Цього разу у Костополі.

Управління Держпраці у Рівне нській області. Зараз у даному закладі буде проводитись інспекційне відвідування.

Показують направлення. З ним повинен ознайомитись підприємець, який здійснює діяльність у закладі, де відбуватиметься інспекція.

Нам треба підприємець - вручити направлення і відповідно документи, щоб вона нам надала, які нам потрібні.

Поки чекають на підприємця, фахівці Держпраці проводять пояснення у працівників закладу харчування.

Я просто якби я працював два-три місяці назад тут і зараз повернувся знову і вспоминаю все.

У закладі харчування Костополя здійснюють підприємницьку діяльність декілька осіб.

Інспектори Держпраці спілкуються з працівниками кафе. Запитують чи офіційно працевлаштовані, розмір заробітної плати і графік роботи.

Один раз ходила у відпустку на 7 днів. На більше я не маю потреби більше.

Заробітна плата має бути не менше мінімальної. Поки фахівці перевіряють трудові договори працівників і спілкуються з робітниками закладу - інспекційна перевірка відбувається і в інших закладах Костополя. Один з таких об'єктів - місцевий паб. На робочому місці лише один працівник.

Дивіться також: броньовані Хаммери та кулемети: на Рівне нському військовому полігоні проходять всеукраїнські навчання

Бармен стверджує, що працює у закладі офіційно. Відповідає за бар, обслуговування та кухню. Допомагає свекруха, яка є власницею закладу.

Відповідно до букви закону людина може працювати 40 годин в тиждень.

Якщо людина працює, як ми бачимо в даному випадку з 11 по 12 годину. То фактично відпрацьовує 13 годин, то мінімальну зарплату вона ні в якому випадку не може отримувати. Тут має бути відповідна заробітна плата, згідно відпрацьованого часу, - говорить головний державний інспектор праці Тарас Дуляницький.

Після інспекційного відвідування фахівці Держпраці пишуть акт. Відповідно до нього визначається чи порушення у суб'єктів господарювання. До слова, 2 лютого відбулися зміни до статті Кодексу законів про працю України, щодо штрафних санкцій. Відтак за одного не працевлаштованого штраф підприємцю 47 тисяч гривень, раніше ж було 142 тисячі.

При первинному встановленні порушення, а саме використання нелегальної праці працівників до підприємця, взагалі до суб'єктів господарювання, які перебувають на 1-3-й групі спрощеній системі оподаткування - застосовується попередження. При повторному вже застосовуються штрафні санкції.

Якщо фахівцю Держпраці перешкоджали у проведенні інспекційного відвідування, на підприємця очікує штраф.

16-тикратний розмір мінімальної заробітної плати - це 75 тисяч гривень у разі створення перешкод. Тому варто свідомо віднестися до таких речей, як проведення інспекційного відвідування, як я вже зазначив, якщо роботодавець має не оформлених працівників - переглянути ще раз і зрозуміти пріоритети все-таки і дооформити тих працівників, які наявні, - каже начальник управління Держпраці у Рівне нській області Юрій Наконечний.

Інспекційні відвідування відбуватимуться і далі по всій території Рівне нської області.