Народна медицина при різних захворюваннях нирок активно застосовує лікування нирок пшоном. Воно здатне чистити нирки, виводити пісок і дрібні камені. Відвари з пшона можна пити і при циститі.

Існує багато різних рецептів, але є найпоширеніші

1. Необхідно 1 склянку пшона промити теплою водою і висипати в дво- або трилітрову банку. Пшоно залити гарячою водою і дати настоятися при кімнатній температурі, укривши попередньо чимось теплим. На наступний день у воді повинна з'явитися біла суспензія. Пити рідину можна в будь-яких кількостях. Коли вона закінчиться, пшоно знову можна залити водою і дати настоятися. Так робити, поки не зміниться смак. Тоді треба буде засипати іншу склянку пшона. Цей рецепт сприяє очищенню нирок і виведенню з них слизу, дрібних каменів, піску.

2. При запальних процесах в нирках можна приготувати наступний рецепт: 1 склянку пшона перебрати, промити в холодній воді і засипати в трилітрову банку. Пшоно залити 2 склянками кип'яченої води і збивати банку протягом 3 хвилин. Повинна утворитися біляста маса, яку можна пити без обмежень.

3. У разі припинення відтоку сечі, можна зробити відвар з пшона. Для цього ½ склянки пшона потрібно добре промити і залити 1 л води. Кип'ятити протягом 5-7 хвилин. Дати настоятися пару годин і пити без обмежень.

4. Даний рецепт не тільки очищає нирки, але і знижує тиск. Зернятка необхідно злегка покрити водою і накрити марлею. Почекати кілька днів, поки вони не проклюнуться. Потім промити і висушити. Зварити як звичайну кашу на воді, але без цукру і солі. Уже в готову кашу покласти журавлину. Корисна така каша навіть просто для профілактики. Пшоно в даному випадку чистить нирки, а журавлина багата безліччю мікроелементів, які необхідні для організму і нирок зокрема.

5. Лікування нирок пшоном включає в себе і наступний рецепт: промити 2 столові ложки пшона і залити їх двома склянками кип'яченої води. Довести відвар до кипіння, безперервно помішуючи. Дати настоятися 1 хвилину, а потім процідити. Приймати рекомендується протягом першого дня по 1 столовій ложці щогодини. На другий день відвар необхідно пити по 3 столові ложки щогодини. З третього по сьомий день слід приймати до їжі по ½ склянки відвару 3 рази на день. Цей рецепт допомагає при лікуванні циститу.