На Рівненщині проходить перший всеукраїнський навчально - методичний збір офіцерів Тероборони. На загальновійськовому полігоні тривають широкомаштабі навчання територіальної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України. Тут зібрались 250 військових з усієї України. Офіцерів тероборони вчили як теорії, так і практиці. Зокрема стріляти, вести бій та надавати медичну допомогу.

Представники Сил спеціальних операцій імітують дії противника, а резервісти підрозділів територіальної оборони відпрацьовують тактику дій, під час ведення бою у населеному пункті.

Якщо займатись таким методом з людьми, які щойно прийшли у армію то через місяць людина вже розуміє, що від нього вимагають, як користуватись зброєю, - говорить старший інструктор Сергій Вашеняк.

Хтось веде умовний бій, інші стріляють. Заняття із вогневої підготовки - невід'ємна частина навчально - методичного збору. Все відбувається під пильним наглядом інструктора.

Кжен військовозобов'язаний має вміти стріляти і дати відсіч агресору, який прийде до нас, - каже керівник батальйону територіальної оборони з м.Дубно, інструктор Віктор Філімоненко.

На Рівне нському загальновійськовому полігоні триває фаховий організаційно-методичний збір із офіцерами територіальної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України. Це перший захід із залученням всіх керівників територіальної оборони України.

Територіальна оборона це зараз у нас ...одна з найважливіших, чому бо туди залучаються крім військових ще й цивільний сектор на чолі з керівниками місцевих органів самоврядування і саме скоординувати їхні дії, - каже в.о. командувача Сухопутних військ ЗСУ з територіальної оборони Анатолій Баргилевич.

Геннадій Дерев'янчук резервіст. Проживає у місті Вараш. У цивільному житті підприємець. На сході України не був. Бойового досвіду не має. Але вже два роки періодично приїздить на рівненський полігон аби проходити навчання і відпрацьовувати навики.

Наше завдання чекати приходу ЗСУ на ділянку кордону, яку ми маємо охороняти потім ми виходимо в тил, далі наша задача допомагати військовим, робити блок - пости і у разі військових дій, ми маємо їм допомагати.

Учасників навчань також ознайомили із сучасними зразками озброєння і військової техніки. А саме із снайперським обладнанням.

Снайперський комплекс на базі багатокаліберного кулемету, калібр 12 і 7, ефективна дальність стрільби 1.5 кілометра, - розповідає спецпризначенець.

А також продемонстрували транспорт. Броньовані військові позашляховики марки Hummer. Вони вміщають 4 людини і кулемет на зовні.

Даний автомобіль являє собою капсулу, яка максимально захищає екіпаж. І є своєрідним захистом групи під час пересування і виконання завдань, - говорить військовослужбовець ССО.

Військові кажуть, цей фаховий збір має на меті виробити єдині погляди у підготовці штабів і підрозділів тероборони. А також загальну її методику планування. А головне навчитись воювати і давати відсіч.

Ніхто не буде нас захищати крім нас самих. Якщо ми зробимо все для захисту нашої держави то вона стане найсильнішою у Європі і Європа це розуміє, - розповідає командир бригади.

Перший всеукраїнський навчально - методичний збір офіцерів Тероборони, на Рівне нському полігоні триватиме до 13 лютого.

Читайте також: який дохід принесла держбюджету Польська митниця?