30 років тому вперше взялися за руки. Об'єднались у живий ланцюг. Утворили його українці від Львова до Києва. Як символ єдності західної і східної України. Живий ланцюг продовжують створюють й нині, у День Cоборності. Це свято відзначають саме сьогодні, 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

Ще понад 100 років тому українці зрозуміли, що вони один народ, одна нація і вони прагнуть жити в одній державі, - розповідає завідувач відділу Рівне нського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук.

У 1919 році відбулось проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Цього дня, 22 січня відзначають День Соборності. Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року.

Ввійшло 3 мільйона людей на той час, у перший ланцюг на той час 3 мільйони - то потім, навіть у часи незалежної України потім вже стільки не виходило, - каже один з організаторів Народного Руху України на Рівне нщині , політолог, історик Іван Демянюк.

Люди стояли від Льовова до Києва. На кожному метрі. Чорнова організація першого "живого ланцюга" проходила у Рівному. Підпільно.

Ми взяли карту автомобільну і розбили її по метру, де має стояти певна група людей. Розписували по прізвищах. Жінки - пенсіонерки виготовляли прапори. І от ми як рушили, виставили у вікна автомоблів прапори і як рушили...міліція хотіла зупинити але як ти зупиниш таку колону.

Учасники ланцюга єднання зізнаються, такого піднесення як тоді - не відчували ніколи. Але водночас було і лячно. За участь у заході, можна було позбутись роботи.

Було страшно бо стояли по обочинах двох сторін. Проїхала машина КГБ - знімала всіх, хто там був, - каже Надія Радіонова.

Алла Українець була учасницею першого ланцюга єднання у 1990 році. Стояла на вулиці Дубенській у Рівному. Їй треба було заповнити людьми 10-ти метрову ділянку. Запросила родичів. Ті не відмовили.

Ми не могли заповнити цих 10 метрів на витягнуті руки І цю площу ми заповнили. Я пам'ятаю як з будинків навпроти вийшли люди і дивились на нас з осудом. Але ми стояли і відчували, що треба так робити і ми робимо все це правильно, - розповідає Алла Українець.

З того часу пройшло 30 років. Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність українського народу. А День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щорічно.  

До темиДень Соборності України: історія об`єднання