Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1912/i109640.png?1577741895

Вчитися вдома простіше?

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

З 1 вересня в Україні батьки можуть перевести свою дитину, яка навчається в школі, на сімейну форму. Для цього потрібно просто принести заяву по місцю проживання в школу.

Раніше такої форми навчання, як «сімейна» не було.

Подібна до неї – екстернат. Вона полягає в тому, що учень через поважні причини не відвідує школу або ж не може скласти річне оцінювання. Також школярі, які можуть опанувати один чи декілька предметів чи то класів швидше, аніж їхні однолітки.

Ще одна форма навчання – педагогічний патронаж. Вона передбачена для дітей, які за станом свого здоров’я не можуть відвідувати освітній заклад щодня. У такому випадку вчитель може приходити до учня в лікарню чи додому, аби не переривати навчальний процес.

На відміну від цих форм «сімейна» орієнтована на дітей, які не мають вади зі здоров’ям і не потребують переведення до іншого вищого класу. Таких учнів батьки навчатимуть індивідуально з власного бажання. При чому дитина вивчає усі ті ж предмети, що і в школі. Упустити якийсь неможливо (хіба це залишиться на совісті батьків), розповідає заступниця начальника управління освіти Рівного Катерина Сичик.

На сімейну форму навчання можна перевести дитину у будь-якому класі і не лише на один рік. Якщо батьки вирішать, що їхнє чадо може вчитися вдома не один рік, а до прикладу – два, то вони цілком мають на це право. Однак є але.

Чотири рази на рік учень повинен скласти контрольний зріз з того чи іншого предмету. Якщо дитина  його складе успішно, то тоді вона може продовжити навчання на сімейній формі, якщо ж оцінка буде не задовільна, то доведеться повернутися назад до школи. 

«Для нас важливо, щоб ця форма не використовувалася недоброчесними батьками. На жаль, у нас буває так, що батьки хочуть забрати дітей не для створення сприятливих умов навчання, а наприклад, для використання дітей у домашньому господарстві. За таких умов навчання не відбувається, і діти мають дуже мало можливостей для успішного життя в майбутньому», - наголосила екс-міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час брифінгу щодо запровадження нової форми навчання 20 серпня 2019 року.

"Звісно, ця форма навчання не омине без нашої участі. Ми як служба у справах дітей знаємо, які діти навчаються на такій формі. Цей процес контролюємо," - додає начальник у справах дітей Рівного Андрій Міщеня.

Така сімейна форма навчання має чимало переваг:

  • Особистий підхід. Батьки або ж вчителі можуть враховувати індивідуальний підхід до навчання учня. Зокрема можуть більше часу приділити тій темі у якій дитина орієнтується гірше, більше зосередитись на тому, що їй потрібно.
  • Графік. Час заняття може бути не таким чітким, як у школі. Репетитор або ж та людина, яка буде здійснювати процес навчання буде самостійно планувати час і тривалість уроку.
  • Відсутність конфліктів. Дитина не буде сваритися ні з іншими учнями, ні з вчителями. Знижується ризик можливого булінгу.

Однак психологи стверджують, що не все так «солодко», як здається на перший погляд.

"Звісно там де є переваги, там і недоліки. Дитина контактуватиме лише з батьками або вчителем. Це не дасть можливість учню соціалізуватися. Чадо не вмітиме спілкуватися з іншими дітьми, відповідно і відстоювати позицію. До того ж батьки часто жаліють свою дитину і не завжди можуть забезпечити необхідну дисципліну. І до того ж не всі учні зможуть сприймати маму чи тата за вчителя. Цього всього можна уникнути, якщо правильно організувати навчальний процес і налаштувати на дитину," розповідає психолог Єлизавета Рожок.

Психологічний стрес дитина може отримати і в тому випадку, якщо вона не склала контрольні роботи і їй довелося повернутися в школу раніше, аніж передбачалося. Не всі однокласники сприймуть це як належно – можуть виникнути ситуації, коли учня цькуватимуть через це.

 У Рівному 19 дітей навчаються на сімейній формі навчання. Переважно це учні початкових класів. Серед них є ті учні, батьки яких відмовилися вакцинувати своє чадо. А як відомо з 1 вересня 2019 року нещепленим дітям від кору в освітніх закладах не раді. Всі учні, за винятком тих, кому за станом здоров’я, потрібно вакцинуватися.

Тетяна та Денис цьогоріч перевели свого сина на сімейну форму навчання. Хлопчик пішов до першого класу в шестирічному віці. Щоб не травмувати його вирішили залишити вдома вчитися. Репетитор до Максимка не навідується. З ним займається безпосередньо мама.

«Ми з чоловіком довго вагалися чи варто нам спробувати домашню форму навчання. Відмовляли наші батьки, оскільки вони взагалі цього не розуміють. Та ми наважилися… І знаєте, минуло майже три місяці і мені не складно. За освітою я вчителька початкових класів, тому я отримую тільки задоволення від того, що маю можливість навчати свого сина. Наступного року плануємо віддати до школи. Максимко у нас комунікабельний, має багато друзів, тому з адаптацією у нас проблем не буде. Займаємося ми з сином не вранці, як це звично прийнято в школі. Ми розпочинаємо навчання з 12-ї години. Намагаємося повторювати пройдений матеріал під час прогулянки чи інших ігор. На щастя, це початкова ланка, тому проблем я е бачу. Якби мій син був у 8 чи 9 класі, то я б точно на таке не наважилася. Оскільки затримати увагу дитини, та ще й на навчанні дуже складно. Хоча…», - розповіла мама, у якої син навчається на сімейній формі.

Щодо інших учнів, які навчаються у Рівному на домашній формі навчання, то поки що жодного не перевели назад до школи. Освітяни та представники служби у справах дітей навідуються додому до таких дітей. У разі виникнення сумнівів щодо доцільності навчання учня вдома за тих чи інших причин (відсутність необхідних умов чи самого навчального процесу) дитину можуть повернути до школи.

 Автор: Інеса Пославська

Матеріал виготовлено в рамках проекту "Україна +" підготовлено у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: