Кажуть, мітинг з перекриттям траси "Київ - Чоп" з 5 грудня перенесуть на 12 грудня.

Питання заборгованості зарплати медикам Дубенщини підіймається постійно. З року в рік, лікарі восени збираються на пішоходному переході, таким чином вимагаючи свої зароблені кошти. Ми почули усі сторони конфлікту, аби розібратись - чому "білі халати" Дубенщини постійно стають заручниками боргів, замість належної винагороди за працю.

Причина боргу

Борги накопились тому, що згідно реформи всі медичні заклади повинні оптимізуватись. Тобто, скоротити кількість ліжок, які не використовуються пацієнтами, і відповідно зменшити кількість персоналу. Медицина фінансується коштами, які називаються субвенція і передаються згідно з розрахунками з державного бюджету до місцевої казни. Відтак, Кабмін наказав оптимізувати Дубенську лікарню і зменшив відповідну субвенцію. Та кого турбує наказ, коли звільнення медиків можуть болюче відобразитись на рейтингах політиків. Працівників не скоротили, а от грошей доплачувати на зарплату ніхто не хоче, маючи на те серйозні підстави.

260 пацієнтів у Дубенській ЦРЛ обслуговує понад 420 працівників установи. Як повідомляють в Рівне нській ОДА, з держ бюджету прийшла додаткова субвенція, яка хоч трішки перекриє борг медикам. Саме тому акцію відтермінували:

Виділено 2 096 000 грн.на погашення заробітної плати 57 000 грн.на інсулін (для Дубенського р- ну )з державного бюджету. З врахуванням виділеного незабезпеченість по з/п до кінця року орієнтовно 5 240 тис.грн. Місто виділело 500 000 серпень 1 000 000 жовтень", - коментує заступник голови ОДА Сергій Подолін

Конфлікт районної ради з міською

Пропонує рішення міський голова Дубна Василь Антонюк. Він каже, що рада готова дофінансовувати лікарню і навіть її розвивати. Однак лише за умови, що вона буде міським закладом, а не, як зараз, знаходиться на балансі районної ради. Ба більше, зареєстрована у селі Верба. 

Рівне      вечірнє

"Ми і так виділяємо їм гроші з перевиконання власного бюджету. Ось нещодавно за квартал перерахували півтора мільйони. Дубно - місто обласного значення, має власні заклади охорони здоров'я і готове прийняти на баланс ЦРЛ. Йде реформа, будем зберігати і покращувати умови для мешканців, а поки вони (депутати - ред.) лише нацьковують", - коментує міський голова Дубна Василь Антонюк.

Однак, в районній раді побоюються, що саме міська рада піде на крок оптимізації і лікарню віддавати не готові:

"У нас є розрахунки. Районна казна має сплатити до міської за стоматологічні послуги і поліклініку, які надавались мешканцям району. Тоді міська повинна буде оплатити в районну за лікування в ЦРЛ містян. В різниці вони нам ще винні за 9 місяців понад 4 мільйони гривень. Хай заплатять й тоді наші медики отримають зарплату. Рішення про передачу на баланс міста приймають депутати, а вони на таке не підуть. Там лікарню знищать", - повідомляє очільник Дубенської райради Олександр Козак.

Як вирішиться

З квітня 2020 року вторинна ланка медицини, тобто лікарні, перейдуть на пряме фінансування з НСЗУ. Тепер гроші будуть нараховуватись не на зарплати медикам, а за надані послуги. Ті, що надаватимуться найрідше - доведеться закрити, а пацієнтів направляти в іншу лікарню. Якщо не буде відповідної апаратури або застаріла - пацієнти поїдуть в інші міста, а відділення ліквідуються.

Через затягнений конфлікт Дубенщина сильно постраждала. Адже вчасно проведена оптимізація в повному обсязі зберегла б власні кошти, за які можна було б купити нову техніку і вже з квітня надавати конкурентну послугу. Аби пацієнти їхали в Дубно, а лікарі отримували гідну зарплату. Втім, поки рішучих кроків робити ніхто не планує, а отже "дотягнемо до весни, а там видно буде". Хоча за лікарню в ОТГ, політики ще позмагаються.