Чи перенесуть святкування Різдва? Це питання обговорюють чимало людей. У 2017 році Верховна Рада прийняла законопроект і офіційно оголосила 25 грудня вихідним днем. Відтак, українці Різдво Христове відзначають за Григоріанським календарем - 25 грудня і за Юліанським – 7 січня.

25 грудня чи 7 січня. В Україні двічі відзначають Різдво Христове і ці два дні офіційно є вихідними.

Коли Україна була в лоні Радянського Союзу, потім отримала Незалежність, багато людей навіть не задумувалися, що може бути інакше. Але коли Україна почала розвиватися і всі побачили, що весь світ відзначає 25 грудня. Євангельські, Протестанські церкви почали переходити на святкування саме 25 грудня. Але вже остаточно, коли був прийнятий вихідний день більшість Євагнельських церков долучилися до 25 грудня, - розповідає ректор рівненської Духовної семінарії Олександр Третяк.

Про майбутній перехід святкування Різдва Христового говорив і Митрополит Епіфаній. Він зазначив, що все відбуватиметься тільки за згодою парафіян. Однак, в соціальних мережах почали розповсюджуватися плітки, що це має відбутися вже.

Для нас трошки дивно, що слова нашого Митрополита перекручують, що він наголошує, щоб вже перейти, що вже цього Різдва. Митрополит Епіфаній закликає, що ми повинні приєднатися до практики усіх вселенських церков, - говорить священник Віталій Кузін.

Змінити дату святкування непросто. Для цього потрібно змістити усі свята. Тобто відбудеться календарна реформа, пояснюють священнослужителі.

Це не тільки буде пов'язано із святкування Різдва, а зміститься весь календар. Ми станемо єдині у вселенському просторі. І це не буде календар Григоріанський, бо нав'язують, що це католицькі впливи, західні. Це буде календар новоюліанський, за яким живе вселенська патріархія, більшість православних церков. Він буде збігатися із усіма датами Григоріанського календаря, крім Пасхи.

Свящинник додає, поки що це тільки обговорення. Аби повністю перейти на новий календар пройде на один рік. У свою чергу Різдво - одні рівняни святкують 25 грудня, інші 7 січня, а дехто взагалі двічі.

Поки що українці святкуватимуть Різдво Христове двічі. Тому головне правильно його відзначити, адже саме цього дня сталася велика для всього християнського світу подія — народження Ісуса Христа. 

Дивіться щеРіздвяний піст-2019: традиції, страви та чого не можна робити в цей період?