З 31 жовтня на 1 листопада у місті на центральному каналізаційному колекторі склалася аварійна ситуація, що призвело до аварійного викиду каналізації стічних вод. Відразу наступного дня місцева влада організувала оперативне виїзне засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де звинуватила у всьому місцеве виробниче підприємство "Дубномолоко". До слова, даною каналізацією користується практично значна частина міста. Ми навідалися до цього місцевого сирзаводу. Там усі звинувачення відкидають, вважаючи їх безпідставними. А ситуацію, яка виникла навколо заводу підприємства, називають популізмом

Аварійний викид каналізації стався в районі 6 школи ввечері 31 жовтня, прямісінько у дворі житлового масиву. Одних із перших, кого звинуватила місцева влада, став сирзавод "Дубномолоко". На підприємстві запевняють: подібних викидів не могло статися. Бо ж їхнє обладнання повністю автоматизоване.

У 2007 році пройшла дуже серйозна реконструкція підприємства. було встановлене нове обладнання, яке дозволило впровадити цикл повної та безвідходної переробки молока. внаслідок цього підприємство змогло зменшити кількість промислових скидів майже вдвічі. стик 01.07-01.15 скиди нашого підприємства повністю відповідають вимогам і можуть бути перероблені міськими очисними спорудами, - говорить начальник управління якості ПРАТ "Дубно-молоко" Олександр Гумбург.

Та демонструють журналістам як працює сирзавод. Розповідають: усі функції закладені в програмі, тому збої в системі виключаються. До слова в технологічному циклі підприємства відсутня можливість скидати відходи виробництва в систему каналізації.

Всі процеси, починаючи від прийому молока, переробки молока, виробництва сиру, повністю автоматизовані і контролюються системою контролю сіменс. тобто, ми можем проконтролювати процес, його перевірити , не тільки в режимі онлайн, аткож за попередній період, - каже директор з виробництва ПРАТ "Дубно-молоко" Наталія Шкварецька.

Ситуація, яка склалася навколо сирзаводу, на підприємстві називають популізмом.

Я фіційно заявляю, що це є популізм. Чому? Пояснюю: тому що цей колектор будувався в 1986 році. На сьогоднішіній день на цьому колекторі підключено до цього каналізаційного колектора і склозавод, і кондитерська, і мнс, і лікарня, і заправки і 6 школа, мікрорайон цілий жилий, - розповідає голова правління ПРАТ "Дубно-молоко" Олег Власюк.

Та попри незрозумілі звинувачення місцевої влади, на підприємстві за власний кошт найняли дві машини, які нині чистять каналізації у Дубно. Планується, що спеціалісти прочистять 400 метрів. До слова, 1 метр таких робіт коштуватиме підприємству 500 гривень.

Коли до нас звернулася міська влада після такої екологічної катастрофи, ми перші виступили ініціаторами, віднайшли можливість за рахунок підприємства замовити два потужних аварійних автомобілі, які приїхали з Житомирщини і які сьогодні вже працюють в місті Дубно і допомагають прочистити Дубноводоканалу ці місця, де такі забиті місця на думку спеціалістів. але знову ж таки я хотів почути: хто підтримав цю ініціативу Дубно-молоко і хто з цих підприємців чи фірм-компаній ще приєднався?

До слова, Дубнівський сирзавод одне із найпотужніших підприємств в Україні і є одним чи не з найбільших платників податків у районі.