326 осіб, серед яких 14 засуджених і двоє довічників. Саме стільки людей нині утримується у рівненському слідчому ізоляторі. Сьогодні для них, на території СІЗО, відкрили капличку. Її чекали 10 років. Тепер тут проходитимуть служби. Освятив капличку архієпископ Рівненський та Острозький - Іларіон. На відкриття її, до рівненського СІЗО з'їхались керівники виправних колоній, центрів та слідчих ізоляторів з усієї західної України.

Це Андрій. Йому 24 роки. Просить не показувати обличчя, адже частина родичів не знають, що він тут. Рівнянин засуджений за розбій. Як потрапив за грати - пояснює просто.

Алкоголь і власна дурість. Спочатку була бійка, потім ще одна бійка і пішло поїхало.

Майже два роки - Андрій за гратами. Ще залишилось 11 місяців. До умов звик. Працює. А саме пече хліб.

Спочатку я був помічником повара, а потім потрапив на пекарню і навчився пекти хліб. Потім входить у рутину у буденність. Змушений робити та й все.

Андрій вже засуджений. Виявив бажання відбувати покарання у СІЗО, а не в колонії. Має на це право. Чоловік живе у гуртожитку для засудждених.

На даний час їх тут 14 осіб. Це особи вперше засуджені за злочини середньої тяжкості і тяжкі. Вони повинні жити окремо, від осіб, які перебувають у камерах, а саме осіб взятих під варту, щоб була ізоляція між ними, щоб вони не могли спілкуватись, - говорить заступник начальника рівненського СІЗО Володимир Луцук.

Сьогодні для засуджених і затриманих СІЗО - відкрили капличку. Чекали на неї 10 років. Освятив її архієпископ Рівне нський та Острозький - Іларіон.

Капличка побудована виключно за благодійні внески фізичних осіб та юридичних. Залучали художників як професійних так і наші в'язні, які тримались і тримаються - приймали участь, - розповів начальник рівненського слідчого ізолятора Юрій Ткачук.

На відкриття каплиці, у рівненське СІЗО завітали керівники колоній, центрів та слідчих ізоляторів з усієї західної України. Їм також продемонстрували розплідник службових собак. Їх тут трохи більше десятка. Німецькі вівчарки та алабаї.

Тварини охороняють територію і є пересторогою від втечі в'язнів. У СІЗО працюють над модернізацією собачого розплідника. Відремонтували вольєри і зробили ізолятор для хворих собак.

Читайте також: підозрюваного у зґвалтуванні рівнянки взяли під варту

Сьогодні приїхав у рівненське СІЗО і начальник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації, Михайло Дзюдзь. Говорив не лише про хороше, а й закцентував увагу на проблемах.

Хотілось би покращення умов відбування покарань для ув'язнених та засуджених. Будівництво нових СІЗО. У тому числі забезпечення наших працівників. Сьогодні ми маємо серйозні проблеми по молодшому складу. У нас сама найменша заробітна плата серед всіх правоохоронних органів.

Також на території Рівне нщини сьогодні пройде рада начальників виправних установ та слідчих ізоляторів, щодо готовності до роботи у осінньо - зимовий період. 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber