Що таке щастя? Кожен з вас відповість на це запитання по-різному. Для когось щастя асоціюється з успіхом, в когось - із здоров'ям і добробутом сім'ї, ще хтось найбільше щасливий, коли подорожує, їсть шматок улюбленого торту або дивиться крутий серіал. Щастя - це маленькі дрібнички, які треба навчитись помічати і цінувати. Як навчитись відчувати щастя, як жити щасливо без всяких умов - найкраще про це знають данці - найщасливіша нація у світі.

Данія стала країною, яка пропагує світу свою осоливу філософію, назва якої хюґе. Проте не можна скзаати, що це щось абстрактне, адже це комплексна річ: від вжитих державою заходів до внутрішнього світовідчуття.

Головною умовою щастя для данців є прекрасний баланс між роботою та особистим життям. Багато речей, про які йтиметься далі для персічного українція не те що невідомі, а просто десь за межами реальності. Ми так не звикли, тому й маємо проблеми з відчуттям щастя.

  • Коли у світі зазвичай борються за підвищення зарплат – у Скандинавії відвойовують право на більшу кількість вільного часу для себе.
  • Коли світ потерпає від крадіжок та злочинності – у Данії навіть візки з немовлятами лишають без нагляду.
  • Коли майже скрізь активно борються із бідністю – у Данії найнижчий рівень майнового розшарування у світі.
  • Коли зазвичай, обираючи роботу, думають про заробіток – у Данії переймаються тим, чи буде ця робота цікавою для них. Є навіть слово, яке означає: «щастя від роботи».

Ну як вам? Складно уявити людину, якій не сподобається описане вище.

На найвищому державному рівні у Данії борються за можливість людини відчувати себе щасливою: 34-годинний робочий день, 5-ти тижнева оплачувана відпустка, робота всього 18 днів на місяць, безкоштовні дитячі садки, освіта та вища освіта з обов’язковими стипендіями від держави (від $163 до $1051), допомога під час пошуку роботи плюс на професійну перепідготовку, соціальне забезпечення. Все це спонукає данців працювати більше, швидше, якісніше, відданіше. Данія знаходиться на 3-у місці в Європі за показниками продуктивності праці і на 1-му – за умовами ведення бізнесу в Європі.

Про щасливе життя данців написано не одну книгу. Одна з таких «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи», автора Міка Вікінга. Її переклали на 16 мов світу. Там описані прості і банальні речі, але вони надто важливі для щастя. Аби зрозуміти, наскільки воно важливе для данців, існує навіть термін на позначення того, хто псує задоволення іншим, – lyseslukker, дослівно це означає «той, хто гасить свічки». І тут без особливих аргументів уже очевидно, що хюґе для данців суперважливе.

До чого ж тут свічки? У Данії освітлення відіграє важливу роль у створенні атмосфери щастя. Воно повинне бути обов’язково теплим та м’яким. А свічки додають затишку, спокою, комфорту. Один данець в середньому за рік спалює 6 кілограмів воску, це найвищий показник у світі.

Своїм бажанням бути щасливими попри все, бачити щастя в дрібницях данці випередили час і показують усьому світу, як знайт гармонію у собі.

10 порад, які допоможуть почуватися по-данськи щасливими: 

1. Довіряйте.
2. Зловіть своє хюґе.
3. Використовуйте своє тіло.
4. Не забувайте про естетику.
5. Обмежте кількість варіантів.
6. Пишайтеся.
7. Цінуйте сім’ю.
8. Гідна робота – відповідне гідне ставлення.
9. Грайтесь.
10. Діліться.

Філософія «хюґе» – це справжній стиль життя, вміння знаходити шматочки щастя у простих і буденних речах, жити тут і зараз та просто насолоджуватись тим, що робиш.

Читайте також: 8 фраз, які не можна говорити дитині

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber