Сніданок – важливий прийом їжі, він має бути збалансованим та корисним, особливо для дітей. Найкращі сніданки за порадою дієтологів – це каші, омлети, страви на основі кисломолочного сиру (наприклад, сирники). Але дітки часто просять на сніданок пластівці, мюслі, тобто так звані сухі сніданки, які не завжди корисні для дитячого організму. Давайте ж розберемось, в чому шкода таких сніданків і чи є в них користь.

Сухі сніданки – це смачні страви, які дуже швидко готуються, це спрощує життя мами зранку, адже все, що потрібно зробити, готуючи такий сніданок – залити пластівці молоком. Однак, ніякої цінності для організму такі сніданки не принесуть. По суті, зерно вівса, пшениці, кукурудзи очищають від корисної оболонки і в результаті  такої обробки залишаються лише вуглеводи, які швидко засвоюються.

На сьогоднішній день, користь і шкода швидких сніданків визначається технологією їх виробництва. Раніше у звичні нам пластівці не додавали ніяких добавок, це були пресовані висівки. Нині ж пластівці – це поєднання різноманітних смаків, видів, гарної форми і обгортки. Діти із захопленням переглядають рекламу з улюбленими героями, обирають вид і наповнення. На це, звісно ж, найбільше впливає розвиток технологій.

Отже, сухі сніданки можна умовно розділити на три види.

  1. Пластівці – продукт, який не потрібно варити, а достатньо залити молоком, яке перед цим потрібно прокип’ятити.
  2. Мюслі – це ті ж самі пластівці, але з добавками (шматочки цукатів, сухофрукти, рисові кульки, шматочки шоколаду, горіхи, зернята).
  3. Снеки – улюблений вид сухих сніданків серед дітей. Сюди відносять різноманітні кульки, подушечки, зірочки із злаків.

Снеки виготовляють із різноманітних злакових культур під високим тиском на пару. Але, на жаль, виробники, щоб здешевити процес виробництва, обробляють злаки іншими способами. Їх можуть обсмажувати в олії, глазурувати, подрібнювати. Усе це впливає на склад, калорійність і якість продукту, а значить і на здоров’я дитини.

Насправді, користі від сухих сніданків для дитячого організму небагато, але вона є:

  • кукурудзяні пластівці містять в собі вітаміни груп А і Е, а вівсяні багаті на магній і фосфор;
  • сухі сніданки забезпечують відчуття ситості на весь ранок і до обіду, особливо, якщо залити снеки йогуртом чи кефіром;
  • такі сніланки уповільнюють процес засвоєння глюкози в організмі дитини;
  • є хорошими сорбентами і виводять з організму холестерин, тяжкі метали, токсини;
  • стимулюють роботу кишечнику, врегульовують випорожнення, а також розвиток корисної мікрофлори, що позитивно впливає на імунну систему.

Чому сухі сніданки шкідливі?

Головний мінус сухих сніданків в тому, що у них міститься дуже багато вуглеводів, якими не варто зловживати дітям.

Крім того, багато виробників готують пластівці в цукровому розчині а потім ще й підсмажують в олії. Через це сухі сніданки – дуже калорійні, швидко засвоюються і мають бути в раціоні дитини лише інколи. А якщо до снеків чи мюслів додали шоколад, патоку чи глазур, то калорійність такого продукту буде не меншою, ніж в цукерок. Ні в якому разі не дозволяйте дитині їсти такі сніданки щоранку.

Окрім стандартних добавок, в сухі сніданки часто додають різноманітні ароматизатори, розпушувачі, підсилювачі смаку, які дуже шкідливі для організму дитини. Завжди звертайте увагу на склад, якщо в ньому немає цукру, вас це має насторожити, адже тоді у складі містяться замінники цукру.

Найкориснішими для дітей будуть необроблені пластівці, які потрібно додатково варити. Але навіть якщо ви впевнені в якості сухого сніданку, який обрали, не варто давати такі сніданки дітям до 6 років. Пластівці, мюслі, снеки можуть бути швидше виключенням, аніж звичним сніданком. Пояснюйте дитині, чому шкідливо вживати таку їжу постійно, щоб у дитини не вироблялась звичка.

Читайте також: Як підняти гемоглобін у дітей: поради рівненським батькам

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber