У Рівному під час проведення гідравлічних випробувань, в одній із квартир на вулиці Соломії Крушильницької 39, тріснула батарея. Як результат: затоплені кімнати, зіпсовані меблі та техніка. У Рівнетеплоенерго запевняють, що про гідравлічні випробування усі комунальні підприємства попереджали. Просили відімкнути житлові будинки від тепломережі.

Людмила Кацуба демонструє розірвану батарею у своїй кімнаті. Та тріснула, не витримавши гідравлічних випробувань. Сталося це 2 липня, коли жінка була на роботі. Про те що її затоплює, дізналася від сусідів. Примчала додому і від побаченого злякалася.

Я прийшла то все плавало, по щиколотку більше води. Я закричала, током стало бити. Я не могла зрозуміти чого током почало бити, так як у нас находиться ось тут розетка. І все було включено. Холодильник, електроприбори в хаті. На мій крик прибігли сусіди. Дякую їм, що вони допомогли мені це все вигребти. 

Найбільше води потрапило під підлогу. Якщо ту не зірвати та не просушити, загрожуватиме грибок- розповідає пані Людмила. На проведення усіх ремонтних робіт потрібні немалі кошти, яких родина Кацубів не має і діватися їм нікуди- жаліється жінка.

Вона ще досі мокра. Це треба мені все зривати, всю підлогу, і якось до зими його все зробити. Бо батарея, вона зараз не працюватиме. Так як вона не підключиться. Поки я не поміняю. І так само будуть страдать мої люди і сусіди.

Допомагали справлятися із затопленням пані Людмилі її сусіди.

Ця вода, стояла у кімнаті, ну сантиметрів 7-10 точно. Те що тут ще коврик був, він чимало вбирав. І поки люди з'явилася відкрила, то це під цим напором. Вчора приходили із ЖЕКу й сказали, що вода трохи побігла. Але вона не бігла, це під тиском, що фонтан води було. Не справедливо те, що на нас ніхто не звертає уваги, мовляв це гуртожиток, - розповідає сусідка Руслана.

Затопило водою не лише житло пані Людмили, а й її сусідку поверхом нижче. Жінка не знає чи їй вдасться відремонтувати власне житло. Адже досі з усіх щілин витікає вода.

Пооблітали тут обої, над вікном немає. Вже ось ці позлазили бо ж по стінах бігла вода. І вся підлога була у воді і ліноліум тоже мокрий, - розповідає постраждала Людмила.

Батарея не витримала тиску, який збільшили у ТОВ "Рівне теплоенерго" під час гідравлічних випробувань. Втім там запевняють, перед такими сезонними роботами вони попереджають усі комунальні підприємства у місті. А саме, просять відключити житлові будинки від тепломережі. І в жкп "Галицьке" таке попередження отримували- запевняють у Рівне теплоенерго.

Зараз у моїх руках копія акту припису, з відміткою печаткою канцелярії ЖКП галицьке. Де він у них зареєстрований за за номером 191. 27 травня 2019 року. Де зазначено про те, що ми будемо проводити гідравлічні випробування власних мереж, - розповідає технічний директор ТОВ "Рівне теплоенерго" Олександр Ющук.

Втім у ЖКП "Галицьке" заперечують, кажуть ніякого попередження не бачили. Проте додають, батарея не нова, і скоріш за все уже була не придатна. І до цієї ситуації вони відношення не мають.

В нас взагалі немає такої інформації, що Рівне теплоенерго по цьому будинку в такий період проводитиме якісь роботи. Причини в тому, що застарів метал в радіаторі опалення, - юрист Вадим.

За словами адвокатів, у таких випадках потрібно негайно скласти акт пошкодження. І якщо комунальне підприємство своїх фахівців не надає, то написати його можна особисто.

Згідно із законом про житлово-комунальні послуги, якщо ви бажаєте скласти акт претензію, але організація не являється і не виконує ваші умови до його складення то ви можете його скласти самі. Для цього можна залучити мінімум двох жителів-сусідів, які підтвердять факт пошкодження. І тоді надіслати цей лист претензію комунальному підприємству. Далі вони будуть змушені прийняти його і відповісти як на складений, - каже адвокат Юрій Клекотка.

І додає, аби не втрачати часу краще звертатися одразу до суду. Після судового розгляду та рішення, винна сторона буде зобов'язана повністю відшкодувати будь які витрати постраждалих.
 

Дивіться також: чи будуть у Рівному продовжувати рух громадського транспорту до 00:00?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber