У Рівному створять центр для ветеранів та їхніх родин. Це унікальний майданчик, на якому спільно працюватимуть представники державних та недержавних установ. Вони надаватимуть послуги ветеранам війни та членам їхніх сімей по різноманітних напрямкам, починаючи з арт - терапії і закінчуючи консультаціями. Місто Рівне увійшло у четвірку міст України, де впроваджується даний проект.

Анна інвалід війни 2-ої групи. На сході України провела кілька місяців. Була медиком у батальйоні Донбас. Серйозні поранення отримала при виході з Іловайська. Майже рік лікувалась за кордоном. Жінка живе в Одесі. Приїхала у Рівне аби перейняти досвід і довести, що такі центри для ветеранів дуже потрібні.

Я сама особисто і мої хлопці постійно зіштовхуємось з проблемами, це нерозуміння у родинах. Вони очікують, що ми туди пішли і такі ж вернулись, але ні у нас міняються цінності. Крім цього потрібна юридична підтримка. Бо ніби держава нам дає пільги але їх ще....треба вміти вибивати, - говорить  ветеран, інвалід війни 2 групи, екс - медик Анна Ільющенкова.

На Рівне нщині налічується майже 6 тисяч ветеранів війни. Хаб для останніх створять у Рівному у приміщенні колишнього жеку на вулиці Гур'єва. Тут вже давно порожньо. Кімнати у занедбаному стані. Приміщення потребує капітального ремонту.

Мабуть не чому саме це приміщення, а яке нам дали то ми такому й раді, ми його просили в обласної влади з 2015 року. Ви бачите, що тут жахливий стан. Тут косметичний ремонт не підійде, тут треба робити капітальний ремонт. Ми відправили листи щастя, підприємцям - бізнесменам з переліком матеріалів. Військові будуть робити своїми силами фізичну працю, - каже член ради обласної спілки учасників АТО Вікторія Шинкаренко.

Міністерство у справах ветеранів реалізує даний проект у партнерстві із благодійною організацією, яка за допомогою фінансування британських партнерів, займається облаштуванням приміщень та проведенням тренінгів.

Наша організація тут забезпечить діяльнгість юриста, психолога, та проведення заходів таких як коло підтримки або зустріч родин загиблих. Тобто ми лише одна з організацій, яка підтримує створення тут будинку ветеранів, - говорить менеджерка програми " Радник" благодійного фонду «Stabilization support services» Валерія Вершиніна.

Дане приміщення - 200 квадратних метрів. Тут хочуть облаштувати тренінгову, навчальну та кухонну зони, дитячу кімнату, хостел і можливо тренажерний зал. Подивитись на майбутній рівненський хаб приїхала заступник міністра у справах ветеранів Оксана Коляда.

Основний результат діяльності ветеранського хабу - це реінтегрований, повернений дол життя ветеран чи ветеранка. Який має освіту, фінансово забезпечений, який отримав психологічну підтримку, юридичну, де працюють з його родиною, де надають освітні послуги його дітям і це має бути комплексний і постійно діючий процес.

Даний пілотний проект наразі впроваджується у 4 містах України: а саме у Рівному, Одесі, Миколаєві та Житомирі. В останньому місті ветеранський центр вже функціонує. Коли запрацює у Рівному, поки сказати важко, все залежатиме від фінансування. 

Дивіться також: у Рівному видаватимуть ID-картки у день позачергових парламентських виборів

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber