Кожен садівник повинен знати, що закінчення сезону полуниці ще не говорить про закінчення садових робіт. Давайте розберемося, навіщо потрібен догляд за полуницею після плодоношення.

 Обробка полуниці після плодоношення влітку потрібна для наступних цілей:

закладка майбутнього врожаю;
захист рослин від різних негараздів;
збереження здоров'я кущів.
 
Догляд за полуницею після плодоношення
Полуниця цвіте і плодоносить протягом всього літа, ця особливість залежить від сортів. Ранні різновиди культури можуть приносити плоди в травні, пізні - в червні, липні. Не можна забувати і сорти, що дають урожай неодноразово. Культура цвіте і приносить ягоди рано - від весни до середини літа (червень), і з цієї причини її коріння не можуть отримати потрібні речовини для утворення великих і смачних ягід. Тому, після збору врожаю дуже важливо провести догляд за рослиною.
 
 
Полуниця після плодоношення - що робити далі:
Обрізати
Підгодувати.
Коли обрізати полуницю після збору врожаю
Не рекомендується відкладати обрізку полуниці після збору врожаю на такий пізній час, як осінь. Краще провести обрізку полуниці відразу ж після припинення плодоношення. Найкраще видаляти старе листя і хворі кущі в серпні.
 
Як обрізати полуницю після плодоношення:
Для початку з акуратністю обрізати старе листя і вусики, якщо не плануєте залишити їх для розмноження кущів. Найкращі молоді листочки не чіпати. Але якщо вони потрапили під ножиці, то обріжте і їх. Навіть якщо після обрізки, залишаться стирчати тільки стеблинки, в цьому нічого страшного немає. Молоді листочки встигнуть відрости до зими.
Шкідники, що накопичилися за цілий сезон в старому листі, зуміють перекочувати на свіжі листочки, якщо вчасно не обрізати полуницю.
 
Звертайте свою увагу на стан вашої грядки і не дайте кущам загинути - позбудьтеся від бур'янів між рядами. Помітивши молоді листочки полуниці, які зморщилися і деформувалися, підготуйте засоби для боротьби зі шкідливими комахами.
Поліпшення якості грунту на грядці
Розгорніть грунт ретельно, адже рослини мають потребу в кисні. Однак, у самих кущів потрібно проявити обережність, полуниця володіє поверхневою кореневою системою, яку через необачність можна пошкодити. Посипайте землею додаткове коріння, щоб вони розташувалися під грунтом.
 
Як часто необхідно поливати полуницю для її подальшого відновлення сил і початку зародження зачатків нирок? Культуру зрошувати потрібно рідко після збирання ягід, досить 1 раз в тиждень. Земля повинна рясно просочитися вологою для того, щоб кущі ожили і набралися сил.
 
Чим підгодувати полуницю після плодоношення 
У справі, як доглядати за полуницею після плодоношення обов'язково входить підживлення полуниці. Добре з цим завданням справляються такі добавки:
перегній;
кінський гній;
коров'як.
Коли ви вибираєте, чим обробити полуницю після зрізання листя, не рекомендується вибирати добрива, що містять хлор, адже полуниця його зовсім не переносить. Приготуйте розчин для підгодівлі полуниці, поклавши в 10 літрів теплої води 1 кг підживлення. Якщо у вас немає зазначених добавок, то хорошим харчуванням для полуниці стане курячий послід. Як правило, відра такого добрива вистачає на 8 кущів.
 
Ще, чим удобрювати полуницю після збору врожаю, так це мідним купоросом. Ви можете також проводити обприскування мідним купоросом для того, щоб врятувати полуницю від неприємностей. Цей компонент бореться з такими напастями, як борошниста роса, плямистість, гниль. Необхідно на 10 літрів води взяти 2 столові ложки мідного купоросу, а обприскувати рослини найкраще в сухий і безвітряний день.
 
 
Натуральні рецепти, чим удобрювати полуницю після збору врожаю
 
Пташиний послід
Пташиний послід, як правило, продається в сухому вигляді, тому перед застосуванням концентрат перетворюють в рідкий настій:
1 частина посліду розведіть в 10 частинах води;
дайте настоятися протягом 2 діб;
готовий препарат вносите в грунт, намагаючись не потрапити на зелені частини рослин;
наливайте суміш в борозенки між рядами і кущами з розрахунку 1 л на кущ.
Ні в якому разі не підгодовуйте полуницю сухим курячим послідом, інакше можна спалити коріння рослин.
 
Як приготувати підгодівлю для полуниці з коров'яку
В якості альтернативи пташиного посліду можна використовувати настій коров'яку і приготувати чудову підгодівлю для полуниці:
візьміть 1 частину настою коров'яку і розведіть її 10 частинами води;
за бажанням додайте деревне вугілля - 1 частина вугілля на 10 частин коров'яку;
поставте суміш на добу в тепле приміщення;
під один кущ вносите до 1 л добрива.
Коров'як можна використовувати і в сухому вигляді, як мульчу. Його укладають в міжряддя, забезпечуючи полуницю поживними речовинами на кілька років. Для підгодівлі полуниці після плодоношення використовуйте тільки перепрілий коров'як, щоб не допустити розвитку грибкових захворювань.
 
Гнойова рідина
Це ще один непоганий варіант підживлення, що дозволяє полуниці отримати необхідний запас поживних речовин. Рецепт його приготування аналогічний вищеописаним:
1 л рідини розведіть в 8 л води;
дайте суміші настоятися протягом 2 діб;
поливайте грядки готовим препаратом, намагаючись не потрапляти на листя;
під один кущ вносите близько 1 л настою.
Не проводьте всі три підгодівлі одночасно - виберіть якусь одну, оскільки надлишок азоту може погубити рослини.
 
Вибирайте для підгодівлі полуниці сухий і сонячний день
 
Другий етап підживлення доводиться на кінець жовтня і проводиться після обрізки листя. У цей час добре вносити калійні і фосфорні препарати (як в сухому, так і в рідкому вигляді). Сухі добрива довше роблять позитивний вплив, а рідкі краще засвоюються, тому їх можна комбінувати.
 
Підживлення для полуниці після плодоношення з деревної золи
Чим підгодувати полуницю після плодоношення і обрізки, так це золою. Золу як добриво використовують як в сухому, так і в розведеному вигляді.
Сухою сумішшю посипають рослину біля основи, щоб захистити її від нападу шкідників. Рідкий препарат готують наступним чином:
100-150 г золи розведіть в 10 л води;
під кожен кущ вносите 0,5 л добрива.