@Телеканал TV5
В Україні у вівторок, 16 липня, набув чинності закон Про забезпечення функціонування української мови як державної, який у офіційній пресі опублікували ще два місяці тому.

Документ регулює функціонування та застосування української мови як державної в сферах суспільного життя на всій території України, повідомляє NV.

Через два роки набуде чинності положення закону, що встановлюють, що здача іспиту на рівень володіння державною мовою необхідна для набуття громадянства України. Складання іспиту здійснюється в порядку, встановленому Кабміном, а вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для отримання громадянства України, визначає Національна комісія зі стандартів державної мови.

Положення закону про те, що мовою зовнішнього незалежного оцінювання за результатами отримання повної середньої освіти та вступних іспитів є державна мова, крім зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, набуде чинності з 1 січня 2030 року.

Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Однак порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах буде каратися штрафами. Максимальна сума штрафу складе 11 тис. 900 грн. Ці норми почнуть діяти через три роки. 

Нагадаємо, 14 травня голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про українську мову. 15 травня Порошенко підписав закон.

До теми: Приватне спілкування і штрафи: що треба знати про мовний закон

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber