Розмарин відомий своїми протизапальними, жовчогінні, тонізуючими властивостями. Рослина прекрасно загоює, піднімає імунітет. У вигляді добавки в ванну розмарин разом з морською сіллю застосовується при ревматизмі і радикуліті. Також розмарин рекомендується при зниженому тиску, клімаксі, статевій слабкості. Розмаринове спринцювання ефективно при білях.

При запаленні горла використовують настій розмарину.

Для його приготування в скляну ємність насипають 2 ч.л. сухого подрібненого листя рослини, заливають склянкою окропу і прогрівають на водяній бані протягом півгодини. Після цього настій необхідно процідити. Теплий напій використовують для полоскань. Цим же настоєм можна лікувати ангіну, тонзиліт, ларингіт. У цьому випадку засіб приймають всередину по 50 мл двічі на день.

Настій розмарину лікарського також буде корисний як загальнозміцнюючий засіб після грипу. Щоб приготувати напій необхідно 15 г сухого листя рослини залити 0,5 л окропу, настояти 15-20 хвилин на водяній бані і вживати до їди по 2 ст.л. Більш міцним (1 ст.л. на 200 мл окропу) настоєм розмарину в народній медицині рекомендується лікувати шлункові захворювання і метеоризм.

Настій з листя рослини беруть при запамороченні, неврозах серця, ослабленні пам'яті, низькому кров'яному тиску, при білях, клімаксі, ревматизмі. Помічено, що розмарин підвищує виділення шлункового соку. Тому його використовують і для підвищення апетиту.

Особливу цінність має масло розмарину. Завдяки антисептичним властивостям його використовують для лікування фурункулів і вугрової висипки, при абсцесах, екземі та ін. Шкірних захворюваннях. Масло розмарину активізує розумову діяльність. У деяких країнах студенти, перед здачею іспиту, нюхають гілочки розмарину.

Аромат розмарину є природним анальгетиком. Масло рослини прийнято втирати в область лоба і скронь при головному болю після стресової ситуації. Приготувати масло можна і в домашніх умовах. Для цього 20 г подрібнених свіжих гілочок і листя рослини змішують з 100 мл оливкової олії. Ємність з маслом виставляють на сонце на 6 тижнів. Після закінчення терміну цілюща олія можна використовувати.

При депресії рекомендовано використовувати наступний рецепт: змішати по щіпці листя розмарину, меліси, чорниці та звіробою. 20 г суміші залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин і вживати як чай.

Відвар розмарину - прекрасний засіб для зняття набряклості в ногах.

В цьому випадку жменю листя розмарину заварюють в 1 л води, настоюють 1,5 години і проціджують. В отриманому настої змочують рушник і обертають проблемні ділянки. Подібні компреси допомагають посилити кровообіг, внаслідок чого набряки проходять.

Рослину використовують при захворюваннях нервової системи, розмарин зміцнює пам'ять і сприяє активізації розумової діяльності. Студенти і школярі нюхають масло розмарину перед складними іспитами. Зовнішньо, масло розмарину можна використовувати для масажу, інгаляцій.

Шкода розмарину і протипоказання

Іноді розмарин може заподіяти шкоду. Наприклад, він протипоказаний при вагітності. Не варто застосовувати масло розмарину для маленьких дітей.

У зв'язку з тим, що розмарин може підвищувати тиск, людям, які страждають від гіпертонії, краще відмовитися від застосування ефірного масла або інших продуктів, до складу яких входить концентрований розмарин. Не варто застосовувати рослину при епілепсії і схильності до судом.

Ефірна олія розмарину не можна використовувати в чистому вигляді: попередньо його треба розбавити будь-яким рослинним маслом. Концентроване масло може залишити опік на шкірі.