Фото ілюстративне
Дослідження проводили фахівці обласного лабораторного центру.

Завдяки бурхливому розвитку сільськогосподарської біотехнології у світі створюються генетично модифіковані лінії рослин з бажаними характеристиками (стійкістю до гербіцидів, шкідників та ін.). Проте дієвий механізм регулювання обігу генетично модифікованих організмів (ГМО) в Україні лише запроваджується. До цього часу в державі був зареєстрований і дозволений у виробництві лише один продукт — шрот соєвий ГМО-лінії MON 40-3-2 (Glycine max, Roundup Ready soybean), реєстрація якого закінчилась у 2018 р., незважаючи на те, що в державі діє Закон України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” (Відомості Верховної Ради України, 2007, № 35, ст. 484) та Закон України «Про приєднання України до Картахенського протоколу про біобезпеку до Конвенції про біологічне різноманіття» від 12.09.2002 № 152-IV.

Дослідження на генетичні маркери ГМО (ГМ ГМО) рослинного походження (послідовність промотору 35S і термінатору NOS) проводили в 2016-2018 рр. на платній основі за заявами громадян та підприємств методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у режимі реального часу у вірусологічній лабораторії ДУ «Рівне нський обласний лабораторний центр МОЗ України». За цей період на наявність ГМО було перевірено 758 проб харчових продуктів, сільськогосподарської та продовольчої сировини.

Читайте ще: на Рівне нщині оголосили карантин

Із досліджених 56 проб зерна сої у 32 (57,1%) вміст ГМО сої перевищував 0,9%, в тому числі у 24 (42,9%) – вміст ГМО сої перевищував 5,0%. При дослідженні 14 проб напівфабрикатів заморожених у 4 (28,6%) були виявлені ГМ ГМО сої понад 0,9%, з них у 2 (14,3%) – понад 5,0%. У 2 пробах комбікормів із 10 досліджених виявили ГМ ГМО кукурудзи більше 0,9%. Не виявлялись ГМ ГМО у 142 пробах хлібобулочних та борошно-круп’яних виробів, у 66 пробах кондитерських виробів, у 54 пробах молока та молочних продуктів, у 24 пробах овочів та фруктів, у 14 пробах консервів.

Таким чином, результати досліджень свідчать, що в хлібобулочних, борошно-круп’яних, кондитерських виробах, молоці та молочних продуктах, овочах та фруктах, консервах, вироблених в Рівне нській області, генетичні маркери ГМО не виявлені.

Відмічено циркуляцію та використання ГМО в рослинній продукції, зокрема зерна сої. ГМ ГМО кукурудзи виявляли також у пробах комбікормів для тварин.

В зв'язу з цим, доцільно розробити регіональні програми державного контролю ГМО в харчовій продукції та посівному матеріалі, а також в кормах для тварин для впровадження державної політики в сфері біобезпеки на регіональному рівні відповідно до Картахенського протоколу про біобезпечність в рамках Конвенції по біорізноманітності (1996р.). 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber