Настання ранку 19 грудня дітвора різного віку очікує з особливим нетерпінням. Адже так хочеться дізнатися, що ж сховав під подушку Святий Миколай - подарунок або «різочку». Але це дитячі забави, а що дорослі? Невже цей день буде черговим сірим буднем? Ні в якому разі!

Микола Чудотворець - один з найбільш шанованих святих у православній церкві, йому моляться про здоров'я і зцілення, про благополуччя, про позбавлення від будь-яких проблем і труднощів і про виконання найпотаємніших бажань. Вважається, що в цей день святий здатний почути будь-яке прохання і допомогти, адже Чудотворцем його почали називати саме тому, що молитва, звернена до нього мала чудодійну силу.

Народження легенди.

Традиція класти подарунки під подушку народилася давним-давно. Святий Миколай жив по сусідству з бідним вдівцем, дочка якого була закохана в багатого юнака, але його батьки не хотіли одружити сина на бідній нареченій без приданого, дізнавшись про це, святий Миколай, вночі кинув їй у вікно пакунок із золотими монетами. Так святий Миколай допоміг з'єднати серця закоханих, про цей випадок почали говорити, що дівчині допоміг ангел і він вперше відчув себе щасливим і став допомагати дітям і знедоленим, приносив теплі речі, їжу, іграшки та солодощі, але робив це завжди вночі, щоб його ніхто не впізнав.

Що треба зробити в день святого Миколая

Дочекавшись «зимового» Миколи (день пам'яті цього святого відзначається 22 травня і 19 грудня, тому і називають його в народі - літній та зимовий Микола) варто почати день з молитви і служби в храмі. Адже вважається, що святий ЗАВЖДИ надає допомогу і підтримку тим, хто її просить про допомогу. Не дарма в храмах у його ікони постійно горить безліч свічок, поставлених прихожанами.

Обов'язково в цей день потрібно допомогти тим, хто потребує допомоги. І неважливо близька це людина або просто незнайомець.

Дітям треба не тільки заховати під подушку сюрприз, але і обов'язково розповісти про свято, про святого. До слова, наші предки в цей день не тільки готували подарунки, але ще і влаштовували невеликі вистави про святого угодника, щоб у доступній формі розповісти малюкам про свято.

Також 19 грудня варто накрити святковий стіл і повеселитися досхочу з друзями. Головне пам'ятайте: стіл хоч і повинен бути багатим, але страви на ньому повинні бути пісними. Адже ще триває Різдвяний піст.

В Україні це свято відзначається досить пишно, накривається стіл з дозволених в піст страв і влаштовуються посиденьки. Потрібно обов'язково спекти медові коржики і пряники - Миколайчики і роздати дітям.

У цей день потрібно допомагати бідним і знедоленим, тому проходячи повз стареньку бабусю, яка просить милостиню, не пройдіть повз і допоможіть. Людині, яка живе на вулиці, купіть гарячий чай і свіжий хліб.

До Дня святого Миколая потрібно встигнути роздати борги, інакше весь наступний рік будете бідувати.

І неодмінно треба веселитися і радіти. Вважається, що це подарує щастя і мир на весь рік.

Що заборонено в день святого Миколая

Не можна сумувати, сваритися і лаятися. Це великий гріх - вдаватися до негативу і смутку в таке світле свято.

Також на Миколая не можна працювати. У тому числі існує заборона і на шиття, вишивки, прання і прибирання по дому. Краще в цей день просто поспілкуватися з рідними, пограти з дітьми, адже саме на це у нас частіше за все не вистачає часу.

Наші предки також вірили, що в цей день не можна нікому давати грошей в борг, тому що піде з дому удача і щастя. Тому відкладіть всі фінансові справи в сторону до наступного дня. І нехай святий Миколай допоможе вам у всьому! З наступаючим святом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Топ різдвяних фільмів, які піднімуть настрій

10 правил етикету на корпоративі: як не зіпсувати ділову репутацію