Бронхіт і у дітей, і у дорослих в переважній більшості випадків є первинним захворюванням інфекційної етіології. Хвороба найчастіше розвивається під впливом інфекційного агента. Серед найбільш поширених причин первинних бронхітів виділяють наступні збудники: віруси, бактерії, грибкові.

Як розпізнати бронхіт

pic

Найчастіше (у 85% випадків) виникає як наслідок гострої респіраторно-вірусної інфекції. Відрізняється стрімким початком захворювання, стартуючи з виникнення дискомфорту в області грудей, болісних нападів сухого непродуктивного кашлю, що посилюється в нічний час, при положенні лежачи, що викликає хворобливі відчуття в грудних і діафрагмальних м'язах. Кашель при даному захворюванні є захисним механізмом, що допомагає висновку запального ексудату з бронхів. При правильному лікуванні через 3-5 днів після початку захворювання настає стадія продуктивного кашлю з виділенням мокроти, що приносить деяке полегшення.

При гострих респіраторно-вірусних інфекціях стадія продуктивного кашлю зазвичай збігається з початком одужання від ГРВІ: знижуються прояви інтоксикації організму, нормалізується температура тіла (або тримається в субфебрильних межах). Якщо на 3-5 добу від початку хвороби подібних явищ не спостерігається, необхідна діагностика ймовірного приєднання бактеріальної інфекції і / або розвитку ускладнень. Загальна тривалість періоду кашлю - до 2-х тижнів, до повного очищення бронхіального дерева від мокротиння. Близько 7-10 діб після закінчення кашлю триває період регенерації клітин епітелію в стінках бронхів, після чого настає повне одужання. Середня тривалість гострої форми захворювання у дорослих становить 2-3 тижні, у здорових людей без шкідливих звичок неускладнена гостра форма закінчується відновленням повного здоров'я нижніх відділів дихальних шляхів.

Лікування бронхіту

pic

В залежності від причини розвитку захворювання в першу чергу призначають препарати, що впливають на збудника: противірусні медикаменти, антибіотики, протигрибкові засоби і т. Д.

• До етіотропної терапії обов'язково в комплексі використовується симптоматичне лікування: жарознижуючі засоби, препарати-муколітики (ацетилцистеїн, амброксол), ліки, що пригнічують кашльовий рефлекс.,

• Використовуються препарати як загального, так і місцевого дії (через інгалятори, небулайзери, закапування і спреї в носові ходи і так далі).

• До медикаментозної терапії приєднують методи лікувальної фізкультури, гімнастики, масажу для полегшення відділення та виведення мокротиння.