Наближаються корпоративи, що ж - це відмінний привід провести час з колегами у неформальній обстановці і повеселитися. Але як вести себе на корпоративній вечірці, щоб потім не було соромно? 10 правил негласного етикету, дотримуючись яких ви не станете червоніти перед колегами після вечірки.

Корпоратив - захід неформальний. Багато співробітників приходять туди зняти стрес. Є жарт, що, йдучи на корпоратив, пам'ятайте - вам з цими людьми ще працювати. Як потрібно поводитися на робочій вечірці?

Бути всім

Звичайно, щоб не зганьбитися можна не йти туди зовсім. Але привід не відвідати корпоратив повинен бути вагомим. Інакше, відмова може позначитися на вашій репутації. Офісом можуть піти чутки, що ви або хворієте, або у вас немає бажання проводити час з колегами. Важливо пам'ятати, що на корпоративі можна налагодити неформальні зв'язки з потрібними вам людьми. Хто знає, може вони посприяють просуванню по службі.

Не запізнюватися

Захід це неформальний, але все ж і тут діють правила ділового етикету. Одне з яких - приходити вчасно на зустріч. Найчастіше, на самому початку вечора шеф говорить коротку промову. І буде не дуже красиво, коли ви увірветеся в зал посеред промови керівника.

Алкоголь

Не пийте багато, навіть "за компанію" і тим більше не змішуйте напої - це "збиває з ніг" дуже швидко. У сп'янінні дуже складно контролювати свою поведінку і можна наробити багато дурниць, за які завтра буде соромно з'явитися на роботі. Тому дуже важливо знати міру. Перебір з алкоголем допустити не можна. Можете взяти один келих шампанського або вина і проходити з ним весь вечір, смакуючи потихеньку. Ну а коли відчуєте, що вам вже «добре», краще тихо йти додому по-англійськи.

Їжа

Знову ж дотримуємося міри, не накидайтеся на салати і закуски, немов ви з голодного краю. Також не здумайте збирати їжу зі столу в свою сумку з застереженнями "все одно залишиться" або "і так всім вистачить, а у мене вдома чоловік голодний" і т.д. - це абсолютний моветон.

Одяг

Що надіти на корпоратив? Відразу викреслюйте декольте і короткі спідниці. У відвертому одязі, що підкреслює ваші безперечні переваги можна ходити в гості до друзів або нічний клуб з подругою, а корпоратив з колегами має на увазі скромність і помірність в одязі. Дрес-код буде залежати від місця проведення. Це заміська база відпочинку? Відмінно, надягайте джинси і білий светр. Вас запросили на вечерю в ресторан? Скромна вечірня сукня для жінок і штани з сорочкою для чоловіків - ідеальний варіант. Ну а якщо це тематична вечірка, тоді проявіть фантазію у виборі вбрання.

Брати другу половинку?

Якщо це не вказано в запрошенні, брати другу половинку не потрібно. Прийшовши з чоловіком або дружиною, ви проявите неповагу до ваших колег і начальства.

Прикмети перед дорогою і подорожжю: що обіцяє удачу в дорозі, а що біду

Знайомство

Так буває, що з багатьма колегами ми спілкуємося в діловому листуванні або по Skype. Знаємо в обличчя, але ім'я ніяк не вдається згадати. Що робити? Підійти і першому представитися: «Привіт, я - Ліза. Ми з вами спілкувалися по проекту ». Вічливий співробітник нагадає своє ім'я у відповідь.

Спілкування

Пам'ятайте, що цей захід проходить в колі колег, а не друзів. Тому стежте за висловлюваннями і не допускайте використання будь-якого лексикону, який може зіпсувати вашу ділову репутацію.

Тихіше води, нижче трави

Може краще не висовуватися зовсім? Тихесенько сидіти в кутку залу. Можна і так, але тоді начальство не зможе вас оцінити з іншого боку. А, можливо, саме під час вечірки вони побачать в вас потенційного лідера - не соромтеся брати участь в конкурсах, проявляти кмітливість і креативне мислення.

П'яний начальник

Так буває, що і начальники сильно розслабляються на корпоративі і, випивши зайвого, дозволяють собі не дуже коректні речі. В такому випадку краще залишити захід, щоб не попасти під п'яну руку начальства. Адже босові завтра вранці стане соромно, і він може спробувати «прибрати свідків» його некоректної поведінки на вечірці.