Усім тим хто любить не тільки мандрувати, а й занурюватися у власну історію присвячується... Є надія на те, що на теренах Рівненщини з'явиться ще одна цікавинка для туристів із різних куточків країни.

За кілька десятків кілометрів від обласного центру розташувалося мальовниче селище України, яке отримало назву Гоща. Тут ви зможете придбати не тільки смачні солодощі, а й побачити та дізнатися багато цікавого.

pic Перше з чим у туристів асоціюється селище, це садиба Валевських. Хоча історики й досі не можуть прийти до істини. Одні кажуть маєток все життя належав Ленкевичам. Інші переконані, що маєтком володіли саме Валевським. Однак, небайдужому до збереження пам'яток туристу, цікаво і без деталей поглянути на садибу у стилі шале, збережену до наших днів.

pic Ось що можна знайти на просторах інтернету: в 1775 році Гощею володіли Ленкевичі, а в XIX столітті власниками були Валевські. Вони мали одну з найбільших вівчарень на Волині, а також стайні коней.

pic

pic

pic Там можна знайти й те, що маєток в 1840-х роках таки належав Валевським. Дістався їм від від Ленкевичів.

pic В радянський період фасад садиби частково обклали плиткою. Із багатьох пам'яток архітектури, садибі пощастило як ніколи... Вона змогла вціліти після навали радянських поціновувачів історії. Згодом в приміщенні була бібліотека.

pic

pic Нині садиба стоїть зачинена, але нам дозволили поглянути як вона виглядає із середини. Елементи внутрішнього декору, які збереглися до наших днів, так і хочуть ожити у власній уяві... Просторі кімнати із великими вікнами, збережені дерев'яні східці мають надію прийняти у своїх стінах ще чимало туристів.

pic

pic Враховуючи той факт, з якими темпами селище розвиває туристичний напрямок і робить частинку Рівне нщини привабливою для туристів, ймовірно, що садиба знайде свого рятівника. ДИВІТЬСЯ ЩЕ: Рівне нщина містична: які таємниці ховаються у стінах садиби Валевських? Рівне нщина містична: таємниці старовинного млина у Гощі ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туристична родзинка Гощі: водяний млин ХІХ століття