7 грудня в православ'ї шанують святу великомученицю Катерину - покровительку всіх жінок. З цього дня починаються традиційні різдвяні ворожіння, незаміжні дівчата намагаються заглянути в майбутнє і дізнатися свою долю.

В Україні це свято дуже шанується і вважається традиційно жіночим, а в давнину його і зовсім називали святом Дівочої долі. Кажуть, що свята в цей день обов'язково почує жіночу молитву, пов'язану з проханнями про сімейне щастя, про вдале заміжжя, про позбавлення від жіночих хвороб і безпліддя. А ще в цей день незаміжні дівчата ворожили на судженого.

Ось найпоширеніші ворожіння.

Вишнева гілка. Рано вранці 7 грудня, дівчина повинна вийти в сад і зрізати гілочку вишні, поставити її в воду і чекати поки вона зацвіте. Якщо до Різдва гілка покриється листочками - бути швидке весілля з коханим, якщо зазеленіє після Різдва - скоро з'явиться наречений, але весілля в цьому році не буде.

Листочки під подушку. У ніч на 7 грудня дівчата під подушку клали листочки з різних дерев, кожен з яких позначав певного хлопця, але повинен бути серед них і "порожній" лист яблуні. Вранці, найменший хлопчик в родині повинен витягнути листок, якщо це лист яблуні - то сидіти ще довго в дівках, якщо ж інший лист - то дівчина вийде заміж за того, кого під цим листком загадала.

Підслухати долю. Увечері дівчата ходили під чужими вікнами і прислухалися до розмов, вважалося, що те, про що говорили господарі будинку, могло розповісти про долю, яка чекає дівчину. А ще дівчата слухали голоси тварин - кішки, собаки, коня, півнів. По голосу тварини вони визначали професію або характер свого судженого.

7 зимових прикмет для залучення благополуччя, грошей та удачі

Побачити нареченого уві сні. Перед сном, 6 грудня, потрібно покласти під подушку шматочок хліба і вимовити: "Суджений-ряджений, приходь до мене поїсти". Після цього потрібно лягти спати і ні з ким не розмовляти. Постарайтеся запам'ятати свій сон, так як чоловік, який вам присниться і стане вашим судженим. Можливо, це відбудеться не в тому році, але його варто обов'язково запам'ятати.

Багатий чи ні. Щоб дізнатися, який достаток буде у майбутнього чоловіка, дівчата насипали в миску будь-яку крупу і кидали в неї прикраси: золоті, срібні, залізні. Яку прикрасу витягне - таке і подружнє життя очікує дівчину.

Водичка, водичка В день Катерини про швидке заміжжя може також розповісти вода. Налийте в миску води і вмивайтеся, якщо поверхня води швидко розгладилася, то бути швидкій зустрічі з судженим і весіллю, якщо ж вона ще довго заспокоюється, заміж ще не скоро.

Ім'я судженого. Увечері на Катерину дівчата вибігали з будинку і просили випадкового перехожого назвати чоловіче ім'я, яке ім'я назвуть - так і зватимуть судженого.