Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Рівне нщина vs. Буковина: як виживають підприємства?
Рівне нщина vs. Буковина: як виживають підприємства?
Сам собі господар. Добре, коли є свій дім, автомобіль, дача та й багато іншого. Але аби це все мати, потрібні кошти. Кажуть, більше грошей — більше клопоту та от і без них ніяк. У сучасному світі прожити без грошей неможливо. А гроші – це розвиток економіки та бізнесу. Погодьтесь, мати свою справу, чи то магазин, чи то шиномонтаж, чи то торговельний заклад непогано, відразу в усіх промайнула думка, а які це доходи, які ж ці люди багаті, що мають це все. Можливо і ваша правда, а можливо і ні. Адже відкрити свій бізнес не так вже й просто. Ви тільки вдумайтесь, скільки потрібно коштів аби побудувати приміщення, обладнати його всім необхідним, щомісяця платити заробітну плату та податки. Тільки сміливці можуть наважитися на таке, адже бізнесмен - це не завжди людина, яка має багатого та впливового батька, чи дружину і так. Бізнесмени – це і люди, які на свій страх і ризик беруть чималі кошти в банку і починають працювати, І хто зна, чи «прокатить» їхній задум, бо можна і «погоріти». А тим більше у нашій державі, коли тебе з усіх сторін притискають. Більше того, малий та середній бізнес в Україні постійно тиснуть різноманітними податковими «новаціями». В той ж час продовжує зростати міграція працездатного населення закордон.
Як розвивається бізнес на Рівне нщині та Буковині і чи вставляють палки в колеса - спробуємо розібратися.
Рівне нська область
Рівне нська область розташована в північно-західній частині України. Її територія займає площу понад 20 тис. кв. км та нараховує понад 1 млн. жителів. Сприятливі кліматичні умови, значні масиви лісів, річки, озера, лікувальні торф'яні грязі, мінеральні води – це те, що визначає найголовніші рекреаційні ресурси краю. Рівне нська земля відома своїми покладами мінералів. На сьогодні сировинний потенціал регіону налічує більш як 600 розвіданих мінеральних родовищ державного та місцевого значення.
Надра Полісся багаті на каолін, лицювальні та будівельні матеріали. Є значні поклади сировини для виробництва мінеральних волокон, керамічних та глиняних виробів, цементу та скляних виробів, агрохімічних товарів та карбонатів. У регіоні також знайдено поклади самородної міді. Унікальними з геологічної точки зору є поклади базальту та бурштину.
Рівне нщина є потужним промисловим та сільськогосподарським регіоном.
Основними видами продукції, що виробляється підприємствами області, є електроенергія, мінеральні добрива, цемент, скловироби, деревостружкові плити, фанера, неткані матеріали, високовольтне електрообладнання, цукор, молоко- та м'ясопродукти.

Джерело фото: investinrivne.org
На сьогодні важливо те, що вітчизняний інвестор більш важливий, ніж іноземний, хоча останній - більш ресурсний. Будь який іноземний інвестор буде вітатися у нас, якщо буде екологічно чистий, дасть робочі місця, буде сплачувати податки належним чином у місцевий бюджет. Але сьогодні більше є акцент на вітчизняне інвестування
Ігор Тимошенко, заступник голови ОДА
Та чи є шанси та можливість успішно розвиватися вітчизняному товаровиробнику? У Рівному вже майже 50 років працює фабрика нетканих матеріалів. Тут широкий асортимент полотен для різних галузей народного господарства. Фабрики нетканих матеріалів для України є унікальною з деякими технологіями, наприклад по виготовленні армованих геотекстильних матеріалів або синтетики. Підприємство покриваємо можна сказати 100% українського ринку. Щороку до бюджету Рівного саме це підприємств робить чималі відрахування. На жаль, держава поки не де на зустріч підприємництву, доводиться платити чимало податків, різних відрахувань і так далі.
На мою думку, якщо хотіти розвивати місцевий бізнес і щоб у бюджет сплачували більше грошей держава повинна допомагати. Приміром, при перетині кордону, якщо ви купили обладнання, потрібно заплатити ПДВ, потрібно це обладнання налаштувати, запустити і це може тривати в залежності від технологічного процесу рік, півтора і дв. І в цей час платити податки, банку, митниці. От у такому разі, якщо держава зможе саме тим людям, які прийдуть з правильним живим проектом зможе допомогти або через банк або через державні інвестиції очевидно тоді бізнес буде розвиватися швидше
Богдан Гапяк, член Наглядової ради ПрАТ «Рівне нська фабрика нетканих матеріалів»
Та, на жаль, працювати нема кому. У пошуках кращої долі чимало «робочих рук» просто виїжджають за кордон. І це можна зрозуміти. Працюючи на вітчизняних підприємствах люди заробляють копійки. В свою чергу – підприємці не мають змоги плати гідну заробітну плату найманим працівникам через постійні сюрпризи від держави. Цьогоріч місцеві бюджети фінансують професійно-технічні училища . І абсолютно нечесно, коли із міського муніципального бюджету платять кошти людина потім мігрує.
Сусідні країни споживають нашу робочу силу ми змушені змиритися з таким станом речей. Тут питання - як створити фінансові можливості і обмежити виїзд. Власне, яким чином? Приміром, наші професійні технічні заклади готують спеціалістів, вкладаються державні кошти, місцевих бюджетів, потім цей спеціаліст виїжджає успішно закордон, тобто ми за свої кошти місцевого бюджету підготували спеціаліста, який мігрував в іншу країну, так точно не має бути тут мають бути певні контрактні умови на такі речі
Ігор Тимошенко, заступник голови ОДА
На підтримку розвитку бізнесу намагається сприяти обласна влада, та це тільки мала частина того, що потрібно для підприємців.

Ми проводили конкурс, хоча думали, що мало прийде підприємств, проти прийшли 16, відібрали 11 проектів. Це проекти малого бізнесу, як правило для нього із обласного бюджету ми можемо реально допомагати і вже допомагаємо, відшкодування відсотків за користування кредитами

Ігор Тимошенко, заступник голови ОДА
Натомість самі ж бізнесмени виживають як можуть, кажуть є можливості отримувати грантові кошти, потрібно тільки цікавитися і буде наполегливим. Зокрема завдяки таким коштам можна хоч якось утриматися на плаву.

Варто цікавитися, що відбувається на ринку, коштів ресурсів, ми в минулому році попрацювали у програмі «Юнідо»- це практично вийшов грантовий проект ми замінили всі освітлення на всьому підприємстві безкоштовно. Тобто підприємцям треба пояснювати, що є кошти і грантові. Наразі ми розпочали співпрацю із німецько-українським фондом

Богдан Гапяк, член Наглядової ради ПрАТ «Рівне нська фабрика нетканих матеріалів»
Однак про державну підтримку бізнесмени не забувають, нагадують, що чиновники повинні зробити абсолютно нормальні умови існування саме для вітчизняного виробника, а потім іноземного. Адже зайти з українською продукцією на європейський ринок дуже важко.
Чернівецька область
Чернівці
Чернівці - історична столиця Буковинського краю. Загальна чисельність суб'єктів господарювання в місті становить 25,4 тисяч. Питома вага в структурі податкових надходжень міста становить майже 35 %. Найпривабливішими для малих підприємств є торгівля та сфера послуг, ресторанний і туристичний бізнес.
У Чернівцях успішно розвивається оптова та роздрібна торгівля, промисловість та будівництво. Левову частку з усіх зареєстрованих суб'єктів господарювання, а їх є майже 62 тисячі, приблизно 75% займає малий і середній бізнес.
В рамках Комплексної програми розвитку малого і середнього підприємництва у Чернівецькій області на 2017-2018 роки проводиться ряд заходів, спрямованих на розвиток малого і середнього бізнесу, зокрема запроваджено часткову компенсацію відсоткових ставок за залученими кредитами суб'єктами господарювання в пріоритетних галузях економіки. На Буковині, кажуть, підтримують свої підприємців, як можуть.
Ми уже запустили програму по компенсації відсоткових ставок залученими кредитами суб'єктами господарювання в пріоритетних галузях економіки. Ми є прикордонна територія і дуже багато суб'єктів господарювання займається зовнішньо-економічною діяльністю, -
Віктор Подорожний начальник управління регіонального розвитку Чернівецької ОДА
Розвиток малого та середнього бізнесу активно розвивають у рамках реформи децентралізації. На місцях створюють підприємства, завдяки яким йде надходження до бюджету ж громади. Для розвитку підприємницької діяльності залучаються грантові гроші.
На сьогодні, за словами начальника управління регіонального розвитку Чернівецької ОДА, завдяки європейським грантам реалізовані 8 потужних проектів на які були залучені понад 20 мільйонів євро для розвитку громади. Передбачено відповідне фінансування по програмах транскордонного співробітництва , де громади долучаються і намагаються заробляти кошти. Крім того ОДА створила для ОТГ інвестиційні паспорти, які сьогодні розміщені в інтернет ресурсах. Для кожної ОТГ в інвестиційних паспортах показаний весь потенціал громади. На прикладі Глибоцької ОТГ, де створено молочний кооператив у с. Михайлівка «Добрі Ґазди», продемонстровано результат реформи децентралізації та залучення грантових коштів.


Для об'єднаних територіальних громад існує потужна державна фінансова підтримка, зокрема з коштів державного фонду регіонального розвитку Чернівецькій області виділено майже 168 млн. грн., а для реалізації 13 проектів на території ОТГ спрямовано приблизно 60 млн. грн,
Віктор Подорожний, начальник управління регіонального розвитку Чернівецької ОДА
Починаючи з 2017 року, в області індекс промислової продукції набув позитивних значень, так вперше з 2013 року забезпечено зростання обсягів промислового виробництва за підсумками року (на 6,7%). У 2018 році позитивну динаміку збережено, більше того Чернівецька область серед лідерів за темпом зростання промислового виробництва. Так за підсумками січня - серпня 2018 року обсяги виробництва промислової продукції збільшились на 7,5%, відповідно область знаходиться на 3 місці серед регіонів України за даним показником.
Згідно оцінки уряду і міністерства регіонального розвитку Чернівецька область впродовж останніх трьох років займає лідерські позиції, 5 місце за соціально-економічним розвитком
Віктор Подорожний, начальник управління регіонального розвитку Чернівецької ОДА
У підсумку можна сказати, що виживає найвитриваліший на ринку та той, у кого більші доходи. На жаль, для менших компаній вартість дотримання податкового законодавства (ведення податкового обліку, візити контролюючих органів, перевірки) значно вища, ніж для великих. В той же час суб'єкти малого та середнього бізнесу, які формують більшість надходжень до бюджету, генерують більшість робочих місць (що особливо важливо в часи кризи!) та мають більший обсяг реалізації, підтримують економіку України.
Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: