Нейрофізіологи кажуть, що ті, хто ведуть активний спосіб життя, правильно харчуються і вибирають правильні хобі менше схильні до деградації мозку. Які захоплення вибрати, щоб зберегти здоров'я головного мозку на довгі роки?

В ідеалі потрібно регулярно «перезавантажувати» мозок. Як це робити?

Наприклад, якщо у вас важка фізична робота, спробуйте малювати вечорами. Або, якщо ви людина розумової діяльності, заведіть грядку на городі. Кардинальна зміна діяльності допоможе утворювати нові нейронні зв'язки в мозку швидше. Але які ще хобі покращують роботу сірої речовини?

Дача. Працюючи на грядках, ви поліпшите собі настрій, будете підтримувати тіло в формі і знизите ризик деменції на 36%. Плюс свіже повітря зміцнить вам імунітет.

Книги. Читання книг покращує розумові здібності. Під час читання знижується рівень стресу на 69%.

Музика. Принесе істотну користь мозку в процесі гри на музичному інструменті. Це розвиває дрібну моторику, що в свою чергу підвищує рівень IQ. Ви давно хотіли навчитися грати на гітарі? Саме час реалізувати свою мрію.

Танці. Під час запам'ятовування танцювальних па і рухів, мозок працює в посиленому режимі. Крім того, танці допомагають тримати тіло в тонусі.

Командний спорт. Футбол, волейбол, баскетбол змушують людей спілкуватися між собою і активно рухатися. Спілкування не дає мозку деградувати, рух покращує здоров'я.

6 кращих додатків для обробки фотографій

В'язання. Вченими давно доведено, як сприятливо впливає в'язання на здоров'я жінки. Перебираючи пряжу за допомогою спиць або гачка, ви знижуєте рівень тривожності, покращуєте зір і «перезавантажуєте» мозок.

Іноземні мови. Існує думка, що в дорослому віці пізно вчити іноземні мови. Хоча наука з віком дається складніше, вивчення іноземних мов допомагає тримати сіру речовину в тонусі.

Гумор. Сміх продовжує життя. Вчені з цим згодні і вважають гумор хорошим «тренажером» проти деменції. Ще гумор допомагає розслабитися і позбавляє від депресії.

Помилки на першому побаченні: як не варто робити