Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Як працюють громадські ініціативи в містах України

Змінити місто власними руками: як працюють громадські ініціативи в містах України

Вас все влаштовує у місті (тільки чесно)? Правда ж є багато недоліків: відсутність смітників, дитячих майданчиків, паркомісць, мало озеленення, і так далі. У кожному місті є свої проблеми і всі вони практично однотипні. Проте виправити їх можна і тим більше власноруч. У різних містах України працюють ініціативи, приміром у Рівному — громадський бюджет; у Луцьку — громадські ініціативи; в Івано-Франківську — бюджет участі та тепле місто; у Хмельницькому — громадські ініціативи та громадський бюджет. Назви різняться, але суть та сама – завдяки цим програмам краяни мають можливість покращити благоустрій міста і головне на їх розсуд. Ми спробуємо порівняти досвід цих чотирьох міст.
Кожен житель міста може подати проект, пов'язаний з покращенням життя в місті чи ОТГ, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують. Аналогічно і в інших містах.
Рівне
У Рівному громадський бюджет вперше розпочав свою роботу в 2016 році. Всього на реалізацію були відібрані 31 проект (11 великих та 20 малих проектів). На сьогоднішній день реалізованих ініціатив 16, інші 15 ще на черзі.

У 2017 році рівняни стали більш активними на розгляд були подані 86 ініціатив із них відібрані 26 (16 малих і 8 великих). Втілити у життя вдалося тільки 6, наступні всі в ході реалізації. 2018 року із 110 поданих ініціатив відібрали 17 ( 5 великих і 2 малі) .

Традиційно проекти поділяють на категорії: інфраструктурні, освітні, транспорт, спорт і так далі. Бюджет проекту становить 10 мільйонів гривень. Поділяються вони на малі та великі. Загальний кошторис - 10 мільйонів гривень два роки поспіль розділяли по половині, тобто 5 мільйонів на малі і 5 мільйонів на великі. Цього року розподіл змінили 7 мільйонів на великі і 3 на малі.

У нас є обмеження, у нас подають проекти із 14 років, тобто у нас уже є мешканці молодшого вік, які уже своїми ідеями будуть надихати старших,
Ірина Стасюк-Бабчук, експертка фундації з громадського бюджету
Як відбувається голосування: віддати свій голос за проект, який вам найбільше до вподоби можна в електронному варіанті та проголосувати в ЦНАПі та міському управлінні.

На жаль, у Рівному виникають проблеми із реалізацією ініціатив. Чимало проектів просто "зависають у повітрі" або їх виконують недобросовісно. Приміром, один з останніх реалізованих проектів - інформаційні таблички (на фото) - викликав у рівнян неоднозначну реакцію. Зокрема, критикували зовнішній вигляд та неточність інформації на них.

Ще один із проектів, який уже три роки не можуть втілити у життя, — облаштування території на Пагорбі Слави.
Цього року до положення були внесені зміни, де саме надавалися переваги інфраструктурним проектам. Більшість проектів були інфраструктурними - вони потребують відведення земельних ділянок, крім того, є проекти, на які потрібні погодження із Києва
Микола Полюхович, координатор «Громадського бюджету» Рівного
Крім того, часто проекти на громадський бюджет подають чиновники, які б мали і без того виконувати свої обіцянки і своєю діяльністю, і становищем сприяти розвитку міста. У свій захист обранці кажуть, що не завжди вистачає бюджетних коштів на те чи інше, тому подають свої ініціативи на громадський бюджет.
Депутати, чиновники, які пишуть свої проекти, - це люди, які мають ідеї і отримали завдання чи від своїх виборців і розуміють, що через свою програму не зможуть проштовхнути, через бюджет, тому що скажуть на управління, приміром, 4 мільйони і все. Відповідно, на щось інше не вистачає коштів, тому подають на громадський бюджет
Тарас Максименко, начальник управління культури і туризму м. Рівне
Громадський проект - це шанс і можливість змінити щось на краще, проте у Рівному чомусь втілювати у життя ідеї містян не поспішають.
Івано-Франківськ
Як власними руками змінюють місто в Івано-Франківську? Тут діють відразу декілька програм, а саме «Бюджет участі» та «Тепле місто».

"Бюджет участі" - це міська цільова програма (партиципаторне бюджетування) встановлює та регулює систему взаємодії виконавчих органів Івано-Франківської міської ради та жителів міста, щодо реалізації проектів за рахунок коштів міського бюджету. Участь у функціонуванні партиципаторного бюджетування можуть брати міські громадські об'єднання та міські осередки Всеукраїнських громадських об'єднань, які ведуть свою діяльність у місті. Як це все відбувається.

Для початку потрібно подати свою ідею, але це можуть зробити тільки ті мешканці, які постійно проживають в Івано-Франківську і їм виповнилося 18 років. Назва проекту повинна бути викладена лаконічно. До проекту обов'язково додається кошторис витрат. Після чого експертна група впродовж місяця з дня отримання сканованих проектів, опрацьовує всю інформацію. Списки з проектами, які отримали позитивну або ж негативну оцінку, розміщуються на веб-сайті. Після чого проекти, які отримали позитивні відгуки йдуть на голосування. Мешканець може зробити свій вибір і підтримати одну ініціативу.

Реалізовуватимуться ті проекти, які набрали найбільшу кількість балів за рейтинговою системою.

Минулого року проекти стосувалися освіти, а цього житлово-комунальної сфери. Взагалі першого року виділялося тільки півмільйона гривень, другий підняли на мільйон і цього року він уже 2,5 мільйони гривень. І можливо на наступний рік він буде ще вищий. У нас автор сам шукає виконавця робіт, якщо немає у нього виконавця то йому допомагає департамент. Наприклад, був випадок, коли люди їздили в Київ і домовлялися із виконавцем робіт, бо у нас, приміром, такий майданчик ніхто не міг зробити. Якщо автор не погоджується із тим, як об'єкт зробили, то його переробляють
Христина Костирко, координатор проекту «Бюджет участі» м. Івано-Франківськ
Якщо у Рівному досі не реалізовані більшість проектів і навіть за 2016 рік , то в Івано-Франківську всього таких два. Інші щороку в обов'язковому порядку втілюють у життя.
У нас один проект не реалізований взагалі. Він стосувався культурної сфери. Це було в перший рік, мав бути мюзикл . Він не був реалізований тому що всі звукозаписи й інші всі речі не могла проаналізувати міська рада. Тобто міська рада не могла були розпорядником коштів, бо їх не було куди перераховувати. Ще один не був реалізований тому що автор був закордоном. Взагалі у нас нема, таких проектів, які не реалізовуються. Чому, тому що у нас маленькі суми і всі проекти, які подають люди їх виконують впродовж календарного року. Буває інколи, що не встигають і їх переносять на наступний рік, але у нас були тільки два випадки такі
Христина Костирко, координатор проекту «Бюджет участі» м. Івано-Франківськ
Також в Івано-Франківську ще з 2014 року існує платформа ініціатив "Тепле місто". Це об'єднання активних містян, бізнесменів, волонтерів та підприємців."Тепле місто" складається з управлінської команди з п'яти людей, яка займається проектом на постійній основі. Решта - волонтери, які долучаються до тих чи інших проектів. Гроші на втілення ідей підприємці виділяють самі, також до фінансування залучають різні гранти. Зокрема всі проекти, які подаються на ґранти від платформи «Тепле Місто», мають бути реалізовані.
Хмельницький
У Хмельницькому діє "Громадські ініціативи" та з 2017 року "Громадський проект". Проте правила гри від рівненського "Громадського бюджету" відрізняються. Приміром, якщо у Рівному виділяють 10 мільйонів гривень на реалізацію проектів у Хмельницькому тільки 2 мільйони гривень . Автор може подати два проекти, вартість одного не повинна перевищувати 150 000 тисяч гривень . Це має бути мешканець міста, якому виповнилося 16 років. Проголосувати можна за 5 проектів ( у Рівному за 3 ініціативи) тільки через електронний сервіс «Громадський проект». . Кошти розподіляють між управліннями, наприклад: на реалізацію проектів на об'єктах галузі житлово-комунального господарства – 350 тисяч гривень, на об'єктах галузі освіти - 330 тисяч гривень і так далі. Проекти подають також різні.
Це майданчики , встановлення камер спостережень, проекти малокреативні, але потрібні місту. Цього року ми отримали ідеї не тільки по ЖКГ чи з урбаністичні, ми отримали проекти, які пов'язані з економікою, які показують потенціал наших підприємств
Оксана Новодон, начальник управління економіки Хмельницького
Луцьк
Шанс змінити місто на краще мають і мешканці Луцька. Вже чотири роки тут діють громадські ініціативи, а от бюджет участі стартує з наступного року.
Громадські ініціативи, ввели в дію з 2015 року, бюджет проекту становив 500 тисяч гривень зі сторони Луцької міської ради. Щороку реалізовувалися від 10 до 12 проектів. Власне вони були різними в усіх сферах господарювання
Олександр Озінович, директор департаменту економічної політики м. Луцьк
У Хмельницькому - 2 мільйони гривень, у Рівному - 10 млн, у Луцьку й Івано-Франківську - по 2,5 мільйони.
Стільки коштів виділяють мешканцям на втілення проектів у життя. Основне - аби був результат. Ідей багато, кошти є. А от воля чиновників - не завжди. Удосконалити життя прагне кожен і тим більше у місті, якому живе.
Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: