Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Дорогами енергоефективності:
Комуналка

Дорогами енергоефективності:

Рівне , Вінниця, Тернопіль, Хмельницький
Дерев`яна тріска чи газ? Централізована подача тепла чи автономне опалення? Гаряча вода влітку - цілком можлива реальність чи "місія нездійсненна"? Регулювати подачу теплоносія сучасними методами та економити ресурси? Чи боротися із надлишком тепла старими, дідівськими методами - відкриваючи кватирки, або ж навпаки - зимувати з ледь теплими батареями і сплачувати за це - космічні суми?
Як змінювалися ціни на тепло та гарячу воду протягом декількох років у Рівному
Тарифи на теплопостачання у Рівному - 2013, 2014, 2018 рр.
Тарифи на гарячу воду у Рівному - 2013, 2014, 2018 рр.
У рамках проекту "Реформи зблизька", який виходить за підтримки Уряду США, ми проаналізували способи енергоефективності у Рівному, Тернополі, Хмельницькому та Вінниці.
Тернопіль - місто індивідуальних теплових пунктів
У тернопільських багатоповерхівках їх уже близько 80, а до кінця 2018 року обіцяють ще 1000. Всі витрати на це для тернополян покриває міський бюджет, розповідають завідувач сектору з енергозабезпечення управління ЖКГ, благоустрою та екології Павло Савечко і голова Ради голів ОСББ м. Тернопіль Сергій Лупак:
Близько 150 теплових пункти є і у Вінниці. Проте тут значно попереду в комплексному підході до енергоефективності.
Вінниця - місто альтернативного тепла, якісних тепломереж та комплексного підходу до енергозбереження
Комунальне підприємство "Вінницяміськтеплоенерго" за кошти Швейцарської конфедерації повністю переобладнало вже існуючу газову котельню і побудувало нову, яка працює на альтернативному виді палива - дерев`яній трісці. А щоб тепло не "тікало" по дорозі до людських батарей і споживачі не сплачували за неіснуючі градуси, тут повністю замінили всі тепломережі на нові, розповідає прес-секретар "Вінницяміськтеплоенерго" Юлія Петришена:
"Це був перший етап співпраці нашого підприємства, Вінницької міськради та Швейцарської Конфедерації. Це грантові кошти, вони безповоротні, вони були надані нам з боку швейцарців у вигляді обладнання і настільки реалізація цього проекту була вдалою, що в іншому районі міста ми за цією ж програмою проводимо будівництво твердопаливної котельні і реконструюємо газову котельню"
Юлія Петришена
прес-секретар "Вінницяміськтеплоенерго"
Крім того, ведеться дистанційне спостереження за усіма ІТП, які обслуговує "Вінницяміськтеплоенерго".
До слова, Вінниця і Тернопіль одні із не багатьох міст України, де гарячу воду подають увесь рік. У Хмельницькому ж ефективність використання ресурсів перевіряють частково вручну. Стосується це бюджетних установ: шкіл, садочків, комунальних підприємств, управлінь, департаментів і т.д. На кожному із них є відповідальні, які щоранку здійснюють обхід приладів, фіксують показники лічильників, а потім вносять усі ці дані у спільну систему, яку можна переглядати в онлайн-режимі, каже заступник завідувача відділу енергоменеджменту м. Хмельницький Дмитро Леськів:
У Хмельницькому місцеве теплопостачальне підприємство встановило на даху котельні 40 сонячних колекторів трубчастого типу. За їхньою допомогою гарячою водою влітку забезпечуть кілька прилеглих будинків. Частково ресурсу колекторів вистачає і взимку.

"Продуктивність системи - 15 куб. м. води температурою приблизно 55 градусів протягом дня. Тобто в літній період, коли пік сонячної активності. І не потрібно кочегарити усю котельню лише для отримання гарячої води. Оскільки в систему може подаватися не обов'язково 55 градусів, а і 45, відповідно об'єм води - збільшується, і вода залишається прийнятної якості"
Дмитро Леськів
заступник завідувача відділу енергоменеджменту м. Хмельницький
У Рівному ж застосуванням альтернативних джерел енергії займаються поодиноко, і не комунальні підприємства.
До прикладу, у будинку на вулиці Тихій, 7 ще кілька років тому встановили сонячні батареї вартістю 591 тисячу гривень. Економія, за словами голови ОСББ Романа Алексійчука - 30%. За допомого енергії сонця не лише воду гарячу мають, але й опалюють будинок.
"Ми вирішили написати заявку в муніципальну програму сталого розвитку. Писали двічі, поки у 2016-му її задовільнили. І ми змогли реалізувати проект із співфінансуванням міста і нашої громади. Наша доля участі коштувала нам 30 відсотків місто, відповідно, профінансувало на 70%. Ми на свої 30% взяли теплого кредиту, чим зекономили свої витрати на даний проект. Скубнули, скільки можна було. Випробовували систему і при -20, і при -10. Сонячні панелі могли нагрівати теплоносій до 65 градусів. Не зважаючи на те, що на вулиці -20"
Роман Алексійчук
голова Ради голів ОСББ м. Рівне
Здолбунівчанин Ігор Квачун сконструював власну систему, основою якої також є сонячні панелі. Витратив близько 6 тисяч гривень.
Та аби правильно скласти докупи все обладнання, довелося добряче помізкувати, хоча за професією - електрик. Для цього знадобився рік, а окупиться його затія, каже здолбунівчанин, за два-три роки.
У здолбунівчанина у будинку - автономне опалення. Та каже, поки що відмовлятися від газу не може, адже щоб зробити систему ще потужнішою та повністю обігрівати сонячною енергією квартиру, потрібно багато коштів.
Рівне
Будинок на вулиці Соломії Крушельницької, 62а
Опалення і гарячу воду мешканці будинку на вулиці Крушельницької, 62а мають тоді, коли їм зручно і потрібно. Вони першими у Рівному стали незалежними від централізованого опалення, встановивши автономне, розповідає голова ОСББ Тетяна Собко:
До слова, у Тернополі свого часу від центалізованого опалення відімкнулося 30% мешканців, у місті Трускавці ж цей процес почали ще у 2011-му. Наразі все місто обігрівається автономно. У Рівному ж, у багатоповерхівці на Соломії Крушельницької, 62а процес відлучення почався у 2016-му.
Та після першого етапу - повної заміни тепломереж на нові, за що заплатили півмільйона гривень, міська рада заборонила подальші роботи, бо кілька мешканців цього будинку заявили, що проти і коштів на цю затію не здаватимуть. Розповідає колишній голова ОСББ Микола Співак, який і розпочав тоді процес переходу на автономне опалення:
Після трьох років тяганини, суд зобов`язав противників автономного опалення сплатити всі необхідні кошти. Не в меншій мірі зрушити справу із "мертвої" точки допомогли і платіжки. Адже після того, як на будинок встановили загальнобудинковий лічильник, який не давав можливості зрозуміти, скільки кожна конкретна квартира споживає тепла, суми в платіжках збільшилися в кілька разів проти того, що платили мешканці до встановлення лічильника. Тож останні сумніви щодо необхідності автономного опалення зникли і в останніх скептиків.
Інші ж мешканці Рівного продовжують платити за загальнобудинковими лічильниками, а гарячу воду мають тільки під час опалювального сезону. Цьогоріч тепер уже колишній директор ТОВ "Рівне теплоенерго" Степан Коропецький обіцяв, що у 2018 році буде інакше:
Та за деякий час після цього, попри офіційні обіцянки на камеру, у Рівному таки вимкнули гарячу воду у всіх, і знов - до початку опалювального сезону. Заступник директора "Рівне теплоенерго" Людмила Данилюк каже, все через відсутність робочих рук. За її словами, у літній період із 36 котелень працюють 16, які і подають гарячу воду в оселі рівнян:
Ну а тривали ці ремонти, як і минулого року, аж до початку опалювального сезону.
А вже після того, як опалювальний сезон 2018-2019 стартував, наприкінці жовтня, директора "Рівне теплоенерго" Степана Коропецького звільнили. Його на посаді замінив Олександр Корчинський, який довгий час керував теплопостачальним підприємством у Чернігові. Новий керівник заявив - запровадять альтернативу, а згодом рівняни матимуть гарячу воду цілорічно:
Директор "Рівне теплоенерго" каже, не у всіх наступного року гаряча вода буде, оскільки роботи виконуватимуть поступово. А ще, за словами Олександра Корчинського, своєрідно боротимуться із неплатниками: не батогом, а пряником.
"Ми хочемо запровадити систему лояльності до наших споживачів. Коли вона почне працювати, заохочувати наших споживачів своєчасно сплачувати різними засобами. Я не хочу зараз, що саме це буде, бо ще не все узгоджено"
Олександр Корчинський
Директор ТОВ "Рівне теплоенерго"
Тож чи насправді система теплопостачання у Рівному якісно зміниться, як і в Тернополі та Вінниці, і чи у теперішнього начальника "Рівне теплоенерго" слова не розходитимуться із ділом, як у його попередника - покажуть кілька наступних років.

Автор: Анна Хіночик
Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: