Маєток, який можливо польський пан програв колись у карти, розташований на мальовничому пагорбі у селі Великі Межирічі. Через низку різних факторів, двері палацу не відкриті для пересічного мандрівника. Але нам таки вдалося потрапити у середину. Як виглядає нині маєток, дивіться далі...

Історія села почалася з будівництва замку, який на жаль не зберігся до наших днів. Окрім того визначною подією для місцевості був 1605 рік, коли так звані Межирічі Корецькі отримали магдебурзьке право.

pic В середині XVII століття Межирічі входило в структуру козацьких об’єднань. А вже в 1774 Великі Межирічі чи то купує Ян Стецький у Францішека Любомирського, чи то виграє в карти у пана Яблонського.

pic Маєток Стецьких був двоповерховою віллою у стилі класицизму, збудованою за проектом італійця Домініка Мерліні. Окрім того біля палацу був унікальний ботанічний сад із озером.

pic З часом палацового комплексу стає Ян Юзеф Стецький, якого звинуватили у антиросійській діяльності і відібрали маєток. Тут створили казенне містечко.

pic Пізніше імператор Олександр ІІ повернув палац Стецьким, який пробув у їх власності до 1939 року. Вже після Другої світової війни тут створили інтернат, а тепер будівлі належать спецшколі - інтернату.

pic Нині центральний вхід в палац має не такий багатий вигляд як раніше. І лише незвичні для сьогодення числа нагадують про те, що споруді дуже багато років.

pic

pic Знаючи факт, що Ян Стецький полюбляв проводити у своєму маєтку бали, одразу захотілося побачити залу, де проходили поміщицькі танці. Сюди можна потрапити лише сходами для прислуг. Адже основний вхід через аварійний стан небезпечний.

pic

pic

pic Якщо вірити нашим "екскурсоводам", розписи і ліпнина лишилася ще з тих часів. Відверто зізнаюся, я була дуже вражена, адже це величезна рідкість зберегти таку красу до наших днів.

pic

pic

pic Все було б дуже гарно, якби не було так сумно. Дірки в підлозі, тріщини в стінах та повільне занепадання просторих зал в маєтку ніби благають про порятунок. Але на жаль ніхто не поспішає. Одні хочуть врятувати, але через ряд обставин не можуть. А ті хто може, з невідомих причини не робить цього.

pic Неймовірно красива споруда поруч з якою розташований гарний парк, міг стати чудовим місцем для проведення дозвілля не тільки місцевого населення, а любителів мандрів. Сподіваємося на те, що архітектурну пам'ятку таки встигнуть зберегти для майбутніх нащадків. Зберегти для того, аби в майбутньому не згубити історію минулих століть.

pic