Навести порядок на вулицях міста, очистити парки та тротуари від сміття, а дитячі майданчики від п'яниць. І це лише мала частина задач, які виконують працівники муніципальної варти.

Серед повноважень муніципальної варти також виявлення порушень у сфері благоустрою, сюди належать і незаконно встановлені МАФи, зовнішня реклама та несанкціонована торгівля.

Крім того, муніципальні варти в містах можуть надавати охоронні послуги як приватним особам, так і держустановам.

У Рівному питання щодо створення муніципальної варти розглядалось вже не один раз.

У 2010 році перед місцевими виборами нинішній голова Рівного обіцяв створити у місті муніципальну міліцію. Це, на його думку, було б хорошим приладом запозиченим у інших міст України.

Проте, після чергових виборів обіцянки - забулись.

2013-2014 роки - час Революції Гідності. Довіра до міліції у місцевих жителів зникає. Тоді, питання про створення муніципальної варти, знову почали активно обговорювати. Депутат Рівне нської міської ради підготував звернення до Верховної Ради України, щодо створення нового правоохоронного органу. Під час засідання сесії місцеві обранці звернення підтримали. Проте, на час Майдану, обходились силами громадських формувань, а муніципальну поліцію так і не створили.

Революція Гідності пройшла. Міліція припиняє своє існування, її замінює Національна поліція, яка (частково) і взяла на себе функції муніципальної варти.

У 2016 році мер міста розповів, чому у Рівному немає муніципальної варти. За його словами, створити новий правоохоронний підрозділ - дуже дорого для міста. Та вважає муніципальну поліцію - "бутафорією", мовляв у них немає ніяких повноважень. Проте, згадав за громадське формування "СОМ", яке, мовляв, вже взяло на себе функції муніципалів.

Про створення муніципальної варти заговорили згодом. Обговорення відбулось у березні 2018 році, цього разу із представниками структурного підрозділу Івано-Франківська, які поділились своїм досвідом. На брифігу були присутні представники поліції Рівне нщини та депутати Рівне ради.

Тоді говорили про проблеми створення підрозділу. Одні запевняли, що на рівні країни не врегульовано законодавство щодо створення муніципальної варти. Інші - прикладом з Івано-Франківська доводили, що підрозділ може працювати і результати є.

Проте, на сесію міськради питання щодо створення правоохоронного органу так і не винесли.

Андрій Ліснічук, командир батальйону УПП Рівне нщини зазначає, що в момент, коли патрульні взяли під опіку не тільки місто Рівне , але й 500 км міжнародних доріг Рівне нщини навантаження на поліцію -збільшилось.

"Згідно чинних нормативно-правових актів, які регламентують нашу діяльність ми зобов'язані в першу чергу реагувати на ті виклики, які нам надходять. Тому, якщо екіпаж зайнятий при дрібному адмін правопорушенні, такі як порушення ПДД, порушення правил благоустрою, дрібне хуліганство, те що могла б взяти на себе муніципальна варта, екіпаж не може вчасно відреагувати і поїхати на подію кримінального характеру. Муніципальна варта однозначно розгрузила б патрульну поліцію, від дрібніших викликів", - додав Андрій Ліснічук

Знову заговорили за муніципальну варту вже в листопаді цьогоріч на засіданні виконкому, при погодженні бюджету на наступний рік. Як виявилось голова міста згадав формат роботи муніципальної варти, який пропонував ще у 2016 році. Новий "правоохоронний" орган створювати не будуть, а просто профінансують громадські формування, зокрема організацію "СОМ".

Цього разу голова міста налаштований серйозно. Хоча рішення і не прийняв, проте дав доручення головам фракцій міськради Рівного обговорити це між собою та прийти до нього з готовою пропозицією.

Зазначимо, що з 2,7 млн., 1,2 млн підуть на утримання чотирьох громадських формувань: «СОМ», «Сокіл», «Козацька самооборона» та «Захисник», а 1,5 млн пропонують виділити «СОМу» на утримання активістів. А це 5-6 людей, які будуть закріплені за міськвиконкомом та працюватимуть повний день: з 9-ї до 18-ї години.

Вони ж супроводжуватимуть посадовців міськвиконкому під час перевірок.

За розрахунками заробітна плата в місяць для одного активіста становитиме 12 тисяч гривень. А це - більше ніж заробітна плата працівника патрульної поліції.

Тим часом, у багатьох містах України муніципальні варти вже працюють. Такі формування є в Києві, в Одесі, у Вінниці, в Дніпрі, в Харкові, у Львові, в Луцьку, Чернігові, в Кривому Розі, Івано-Франківську, Сумах, Хмельницькому.

В різних містах вони називаються по-різному: муніципальна поліція, муніципальна варта, охорона, а в деяких містах вони камуфлюються під звичайні охоронні агентства.

Наприклад у Дрогобичі муніципальна варта функціонує ще з 2017 року. За 8 місяців роботи у 2017 році, було складено 125 приписі, з них 65 адмінпротоколів. За перше півріччя 2018 року було складено 134 приписи, з них 122 протоколи.

Одним же з перших міст в Україні, де було створено муніципальне підрозділ по забезпеченню правопорядку, був Львів. Там у 2002 році у Львові заснували комунальне підприємство — Львівську муніципальну дружину.

В Україні до цього часу немає закону, який би регулював повноваження і функції муніципальної поліції. Як наслідок, багато комунальних підприємства Муніципальної варти виконують функції, скоріше, охоронного агентства для місцевої міської влади. А чи не свою пряму функцію охорони правопорядку і громадян.

Процес створення підрозділів Муніципальної варти сьогодні регулюється законом «Про місцеве самоврядування». Так, органам місцевої влади надається право створювати правоохоронні формування, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Ліцензію на таку діяльність, яка реєструється по документам як «охоронна», видає МВС. У підсумку, кожне таке підприємство з силовими функціями керується власним статутом, а повноваження муніципальних поліцейських або дружинників можуть відрізнятися в різних містах.

Наприклад, Муніципальна дружина у Львові має право стягувати паркувальний збір, контролювати правила торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією, а їх колеги з Чернігова таких прав не мають.

Через це випливає друга проблема існування муніципальної варти: окремі мери, користуючись правовою невизначеністю статусу таких структур, які зловживають своїм правом призначення керівництва муніципальної варти.

Саме тому часто спалахують скандали за участю Муніципальної варти. Для того, щоб їх припинити у майбутньому, потрібно внести зміни до законодавства, мета яких — чітко розмежувати повноваження Національної поліції і муніципальної.

Крім того, чітко виписати функції «муніципалів», щоб захистити міських поліцейських від політичного впливу. До моменту майбутніх виборів, як парламентських, так і місцевих, це питання буде надзвичайно актуальним.